menu
 winkelmandje 

Zwerftocht door Afrika

De ontdekkingsreis van Alexandrine Tinne

Sunny J. Jansen

Alexandrine Tinne (1835-1868) is een rijke dame uit Den Haag. In plaats van braaf te trouwen, reist ze met haar moeder door Europa. Op een dag belanden de dames in Egypte, waar ze een boottocht over de Nijl maken. Alexandrine raakt gefascineerd door de rivier en besluit op zoek te gaan naar de bron van de Nijl. Het is nog niemand gelukt om deze bron te vinden. Vastbesloten zet Alexine haar eerste expeditie op. Ze neemt maar liefst 32 kisten met Nederlandse meubels mee! Kasten, tafels, stoelen, spiegels en boeken: alles wil ze bij de hand hebben. Zelfs haar loodzware smeedijzeren bed moet mee. De expeditie is het begin van een avontuurlijke reis door de onontdekte woestijnen, oerwouden en moerassen van Afrika. Zal het de dames uit Den Haag lukken om de raadselachtige bron van de Nijl te vinden?

info van de uitgever
[Nino, 2009]

NBD Biblion bespreking
Alexandrine Tinne (1835-1868) is een telg uit een vooraanstaande Haagse familie met een onafhankelijk karakter en een eigen vermogen. In plaats van voor een huwelijk kiest zij voor het avontuur. Samen met haar moeder Henriette gaat zij op reis, eerst binnen Europa, maar later naar de Orient en Afrika.
Dit jeugdboek concentreert zich op de reis die zij maakt door Egypte en de Soedan op zoek naar de bron van de Nijl, ook al komt haar tragisch einde tijdens een expeditie door de Sahara wel even aan de orde.
Deel uit de serie 'Historische helden'*. De auteur doet haar best om Alexandrine in haar historische context te plaatsen en geeft aanvullende informatie in kaderstukjes en toelichtingen bij woorden. Zij heeft grote sympathie voor haar heldin, maar verbloemt niet dat Alexandrine een rijkeluisdochter is, die letterlijk over lijken gaat om haar zin te krijgen.
De tekeningen in kleur zijn in realistische stijl en ondersteunen de tekst. Een vlot geschreven verhaal over een boeiende persoonlijkheid uit het negentiende-eeuwse Nederland, zo verteld dat kinderen van nu zich goed in het verhaal kunnen verplaatsen.

Zwerftocht door Afrika

De ontdekkingsreis van Alexandrine Tinne

Sunny J. Jansen · alles van deze auteur 

€ 5.00

ISBN 9789085605522