menu
 winkelmandje 

Boekenagenda

Voordrachten, cursussen, exposities en andere activiteiten van en over antroposofische auteurs en kunstenaars.

34 berichten in deze agenda

 « 12 » 

Den Bosch · woensdag 30 april
Spirituele ervaringen rond geboorte en dood

Jaap van de Weg verzorgt een bijzondere voordracht over spirituele ervaringen rond geboorte en sterven.

In onze samenleving overheerst vaak het idee dat er vóór de geboorte en na de dood niets is. Hierdoor worden thema’s als abortus en euthanasie vaak uitsluitend als morele vraagstukken gezien, zonder oog voor mogelijke ervaringen buiten het aardse leven. Toch zijn er veel mensen die iets anders hebben ervaren of aangevoeld.

Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek. Geen eenrichtingsverkeer, maar een open uitwisseling in een kleine groep van 12 tot 15 personen. Mensen delen hun eigen ervaringen — vaak over dingen waar ze nooit eerder over hebben gesproken — en Jaap van de Weg zal deze duiden en verdiepen. Zo ontstaan nieuwe inzichten, die meer eerbied en verwondering oproepen voor de mysteriën rond geboorte en sterven.

Een avond vol herkenning, verdieping en nieuwe perspectieven.

woensdag 30 april 20:00-22:00 uur

Zorgboerderij De Oosterhoeve
IJsselsingel 1, Den Bosch

06 3636 8690

Leiden · vrijdag 2 mei
Ontwikkelingssamenwerking in een nieuw perspectief

Sekem lezing door Yvo de Mul en Rienk ter Braake

Sekem is in Egypte een wijdvertakt initiatief. In 1977 startte de organisatie met landbouw en geleidelijk aan breidde ze zich uit met andere bedrijfstakken, scholingsplaatsen en geneeskundige instellingen: ‘een sociaalecologisch wonder in de woestijn’. Presentatie door Yvo de Mul en Rienk ter Braake.

'Scheppen. Behoedzaam plant ik bomen, kruiden en bloemen en drenk hun wortels liefdevol met het kostbare nat. Het koele bronwater lokt dieren en mensen, die er zich verkwikken en laven. Bomen bieden schaduw, het land wordt groen. Bloemen verspreiden hun geur, insecten, vogels en vlinders tonen hun overgave aan God, de Schepper, als spraken ze de eerste soera van de koran. En de mensen – die deze stille aanbidding van God gewaar zijn – tonen zorg en respect voor al het geschapene als weerspiegeling van de paradijstuin op aarde.”(Dr. Ibrahim Abouleish, 1937-2017)'

Dit visioen had dr. Ibrahim Abouleish, farmacoloog in Oostenrijk, na een bezoek aan zijn geboorteland Egypte. Het land was sinds zijn vertrek in 1956 enorm achteruit gegaan. Het inwoneraantal was meer dan verdubbeld, het landbouwareaal was verminderd, veertig procent van de kinderen ging niet naar school, het onderwijs, de gezondheidszorg en de voedselvoorziening waren slecht en mensen werkten ongemotiveerd in genationaliseerde bedrijven.

Abouleish besloot daar iets aan te doen. Hij kocht woestijngrond en herschiep dat in een bloeiende oase waar gezond voedsel werd verbouwd en waar medewerkers naast een eerlijk salaris ook scholingskansen en gezondheidszorg kregen aangeboden. Na vijfenveertig jaar is SEKEM met ruim 3.000 ha landbouwgrond en 1.500 medewerkers een internationaal voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

vrijdag 2 mei 20:00-22:00 uur

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b, Leiden

06 5383 1107

Kerk Avezaath · zaterdag 3 mei
Oefen- en ontmoetingsdag voor imkers en eurythmisten

Imkers en eurythmisten zijn uitgenodigd om deze dag onder leiding van eurythmiste Christine van Draanen en imker Heleen van Elsacker honingbijen volken te leren ondersteunen door middel van eurythmie.

Na een inleiding en kennismaking met oefeningen zullen we buiten bij de bijenvolken aan het werk gaan.

Deze dag is een unieke kans om kennis te maken met het inzetten van eurythmie voor bijenvolken.

Het doel en de hoop is imkers en eurythmisten samen te brengen in het belang van de honingbijen en de mensen.

De inloop is om 10.30 uur.

Zelf lunch meenemen.

Kosten € 20,—.

Zie bijlage voor meer informatie.

Zie ook het nieuwe boek van Christine van Draanen: Eurythmy for bees.

zaterdag 3 mei 11:00-15:00 uur

Zorgboerderij Thedinghsweert
Thedingsweert 25, Kerk Avezaath

uitgebreide informatie...

Zeist · vanaf donderdag 8 mei
Inzicht in de Apocalypse via de Grote Zegels

Zomercursus door Kees Zoeteman en Astrid van Zon met gebruik van hun nieuwe Apocalypse boek en met bijdragen van Jaap Sijmons (5 juni) en Lisette Buisman-Walbeek (25 september).

De cursus zal vier avonden vóór de zomer plaatsvinden op de donderdagavonden 8 en 22 mei, en 5 en 26 juni en drie avonden na de zomer op 11 en 25 september, en 9 oktober van 18.00 - 21.30 uur.

Het boek ‘Apocalypse’ kan worden samengevat in zeven beelden. Toen Rudolf Steiner deze beelden toonde tijdens een internationaal congres in München in 1907 waren zes van de zeven beelden al bekend, zoals blijkt uit het boek Leer en Ritueel der Hogere Magie (p.248) van Eliphas Levi (1810-1875). Maar het zevende beeld, dat ging over het komende Jeruzalem, de toekomstige aarde, was nieuw. Het totaal van de beelden toont waar mens en aarde vandaan komen en waar zij naar toegaan. Op deze weg wordt de mens uitgenodigd om het kwade te onderkennen en te overwinnen en zich de kenmerken van wat de Apocalypse de Mensenzoon noemt eigen te maken. Nu kan de mens schepper zijn in de minerale wereld met zijn kunst en technologie maar in de verre toekomst zal het scheppen zich ook gaan uitstrekken tot de wereld van de geest en de oorsprong van het leven.

Deze zomer zal in zeven avonden worden gewerkt aan de zeven zogenaamde Grote Zegels die de inhoud van de Apocalypse omvatten: 1. De Mensenzoon, 2. De vier diergestalten en het Lam, 3. De kleine zegels en de bazuinen, 4. De engel met een voet op het land en een voet op de zee, 5. De hemelse jonkrouw met de maan onder haar voeten en de dierenriem om haar hoofd, 6. De draak voor duizend jaar geketend, en 7. De kubus en het hemelse Jeruzalem.

Het derde zegel, dat de huidige tijd omvat, zal worden besproken door Jaap Sijmons, oud-voorzitter van de AViN. Het zesde zegel wordt gepresenteerd door priester Lisette Buisman-Walbeek, waarbij zij de betekenis met ons zal nagaan voor de individuele mens. Beiden houden zich al lange tijd bezig met het thema. Alle avonden staan onder algemene leiding van Kees Zoeteman en Astrid van Zon die met de cursisten werken aan de hand van kustzinnige methoden, meditaties, gespreksgroepjes en oefeningen om de inhoud levendig en ervaarbaar te maken. Ook zal gebruik worden gemaakt van het nieuwe Apocalypse boek van Kees en Astrid, dat 11 april bij Nearchus (Adventum) wordt gepubliceerd.

Aanmelden voor de in totaal 7 avonden bij Astrid van Zon: a.vanzon7@gmail.com.

Inschrijfgeld van € 225,00 graag overmaken op: NL88 RABO 0121125572 t.n.v. Zoeteman Consulting met vermelding van ‘cursus grote zegels apo’. Mocht het inschrijfgeld een probleem vormen dan kan daarover worden overlegd.

donderdag 8 mei 18:00 uur

donderdag 9 oktober

Rhaphaelkerk Gemeentezaal
Van Tetslaan 4, Zeist

06 5209 8449

Zeist · vanaf vrijdag 9 mei
Levende organismen zijn meer dan complexe machines

Bijeenkomst van de Natuurwetenschappelijke Sectie, met Erik Baars

Levende organismen zijn meer dan complexe machines met alleen materiele onderdelen; laat ook de wetenschap steeds meer zien – 9 (avond) en 10 mei (ochtend en middag)

In deze bijeenkomst van de Natuurwetenschappelijke Sectie, afdeling in Nederland, zal Erik Baars ons vertellen over zijn onderzoek. Hij hoopt ons deelgenoot te maken van een ontdekkingsreis naar wetenschappelijke resultaten die laten zien dat het in de westerse wereld nog steeds dominante mechanistisch, materialistisch reductionistische wereldbeeld wetenschappelijk niet meer houdbaar is. En dat de antroposofische geesteswetenschap nodig is om deze resultaten beter te begrijpen en verklaren.

Daarbij zullen diverse wetenschapsgebieden aan bod komen als onder meer de filosofie, de fysica, de biologie en de geneeskunde. Na twee inleidingen van Erik is elke deelnemer uitgenodigd om hierover verder in gesprek te gaan.

Erik is arts-epidemioloog, gepromoveerd en werkt zowel op het Louis Bolk Instituut (senior-onderzoeker) als op de hogeschool Leiden (lector Antroposofische Gezondheidszorg).

Deze leergang-bijeenkomst vindt plaats in de Stichtse Vrije School te Zeist. U kunt zich voor deze activiteit opgeven via e-mail en ontvangt dan nadere details over plaats en tijden.

We verheugen ons op uw deelname.

Mario Matthijsen (sectiecoördinator)

vrijdag 9 mei 19:45 uur

zaterdag 10 mei 15:30 uur

Stichtse Vrije School - bovenbouw
Socrateslaan 24, Zeist

06 5143 5885

uitgebreide informatie...

Winsum · zaterdag 10 mei
Van Pasen naar Pinksteren - de hemelse mens

Een bijeenkomst vanuit het Novalis atelier met Ivar Römer en Yvonne Jonkers

Hoe werken de planeetkrachten door in de dagen van de week? En hoe vormen we ze om?

In de Christelijke oer-week zijn eigenlijk alle planeten 'door-zont'. Zodat mars bijvoorbeeld niet meer verschijnt in oorlogs-tenue, maar mild warm wil inspireren tot moreel handelen.

Ook het eigen gemoed wil zon-doorlicht worden, waar anders de maan eenzijdig haar werking heeft. En zo hebben ook de andere planeten hun transformaties.

Hoe kunnen we meewerken aan een verdere omvorming van deze krachten?

Het gaat er eerst om de werkingen te leren zien. Hoe ervaar je de weekdagen? Wat ontmoet je daar? Kun je karakteristieken vinden wanneer we de weg van vernieuwende natuurverbondenheid gaan? En kunnen we door gezamenlijk en individueel oefenen, vruchtbaar bijdragen aan deze genezende omvormingsprocessen voor de toekomst?

Meer info in de nieuwsbrief

Klik op deze link voor meer informatie en opgave:

zaterdag 10 mei 13:45-16:30 uur

Novalis Atelier / Voormalige synagoge
Schoolstraat 24, Winsum

uitgebreide informatie...

Zeist · zondag 11 mei
Onderzoek je biografie met een drieluik

Workshop door Paula Boon

Sectie voor beeldende kunsten: Vorm en Identiteit

Het thema Vorm en Identiteit is een voortzetting van de serie activiteiten rond Vormen Beleven-Vormen Scheppen waar we als sectie BK vorig najaar mee zijn begonnen. In ’t kader hiervan hebben we Paula Boon gevraagd om een workshop te geven over het biografisch drieluik. Dit is een inspirerende werkwijze om naar je levensloop te kijken. Je brengt met eenvoudige tekeningen in beeld wat je wilt onderzoeken en middels biografische vragen kom je bij diepere, betekenisvolle inzichten. Je kunt intenties ontdekken met toekomstkwaliteit.

Paula Boon is biografisch coach en docent bij het Instituut voor Biografiek. Ze is auteur van het boek: Het beeld voorbij – coachen met het biografisch drieluik (2023).

10.30 inloop, 11.00-15.00 inclusief half uur lunchpauze en afsluiting. Graag zelf uw lunch meenemen.

Kosten: € 35,—

Er is beperkt plaats - graag aanmelden.

zondag 11 mei 10:30-15:00 uur

Secretariaat AVIN
Boslaan 15, Zeist

Den Haag · dinsdag 13 mei
Lezing door Damaris Matthijsen

Damaris Matthijsen startte Economy Transformers in 2009 vanuit het verlangen de driegeleding in de wereld te brengen. Zij schreef het boek Vrij, Gelijk & Samenleven, wegwijzer naar een mens- en Aardwaardige samenleving.

Ze is docent op de drie jarige leerweg Samenlevenskunst en ze begeleid bedrijven en individuen bij de transformatie naar een mens- en Aardwaardige samenleving. Zij woont met partner en 2 kinderen in Almere Oosterwold - een zelfbouw wijk- in een gemeenschap van negen gezinnen.

Zij zal ons meenemen in een verhaal van eenheid naar heelheid. Wat vraagt heelheid van ons? Voor welke sociale transformatie staan we nu zodat elk mens zich vrij, gelijk en samen weet?

dinsdag 13 mei 20:00-22:00 uur

Elisabeth Vreedehuis
Riouwstraat 1, Den Haag

uitgebreide informatie...

·

·

·

·

·

·

·

·

·

·

 « 12 » 

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…