menu
 winkelmandje 

Boekenagenda

Voordrachten, cursussen, exposities en andere activiteiten van en over antroposofische auteurs en kunstenaars.

13 berichten in deze agenda

Den Haag · vrijdag 29 mei
Waarom zingen vogels en wat betekent dat voor ons?

Lezing op vrijdagavond door Wolter Bos met de mogelijkheid van een excursie de volgende ochtend.

Afgelast vanwege het coronavirus!

Siegfried, de held, de drakendoder, kon volgens de mythe de taal van de vogels verstaan. Dat kunnen wij niet, maar we kunnen het wel een beetje leren, door ons beleven van klanken te scholen en te verrijken. Het voorjaar is een prachtige tijd daarvoor. Maar eerst is nodig dat we in onszelf afrekenen met de misvatting dat vogels ‘alleen maar’ zingen om een doel te bereiken, namelijk wijfjes lokken en concurrerende mannetjes verjagen. Met alle respect voor de grootheid van de evolutie-idee, hier zat Charles Darwin op een dwaalspoor. Dit is een misvatting die een enorme barrière is om dichter bij het wezen van vogels te komen.

In de lezing onderzoeken we wat fenomenologie en antroposofie ons over vogelzang kunnen leren. Ook bezinnen we ons op de vraag of onze aandacht voor de vogelzang iets voor de natuur betekent. De volgende dag is er een excursie om vogelgeluiden te beluisteren en te beleven. Je kunt de lezing bijwonen zonder mee te gaan met de excursie, maar niet omgekeerd. Voor de excursie is opgeven noodzakelijk, omdat er een maximaal aantal deelnemers is.

Kosten: Lezing € 10,00 Excursie € 5,00

vrijdag 29 mei 20:00-22:00 uur

Vreedehuis
Riouwstraat 1, Den Haag

Zutphen · zaterdag 30 mei
Tolkien: In de Ban van de Ring

Cursus Biografie en Verhaal o.l.v. Frits Burger.

Alle geplande activiteiten van Enkidoe zijn vooreerst afgelast!

De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.

In In de Ban van de Ring maken we kennis met de krachten die de ziel onzichtbaar willen maken (de Ring), maar ook met de krachten die haar ware aard willen laten verschijnen. Licht en duisternis wisselen elkaar af totdat uiteindelijk het Licht wint en de Koning (-in) gekroond kan worden en totdat Frodo zelf een Lichtwezen (een Elf) geworden is en mag vertrekken naar het Land van de goden waar de Silmarillion zich afspeelt.

Praktische informatie:

Elke middag bestaat uit een inleiding, het verhaal en oefeningen.

€ 15,00 per keer.

Graag aanmelden bij Frits Burger! Zie e-mailadres hier onder.

zaterdag 30 mei 13:30-16:30 uur

Ontmoetingscentrum Enkidoe
Oudewand 13, Zutphen

Leiden · vrijdag 5 juni
Middeleeuwse wisselwerkingen

Lezing over de vormentaal van de kathedraal, door Han van Ouwerkerk.

Vervalt vanwege het coronavirus!

Er worden inleidingen gegeven en plenaire gesprekken gevoerd, maar centraal staat de eigen beleving van architectuur, sculptuur en de vensters. De beroemde kathedraalschool (o.a. Alanus ab Insulis) en het labyrint krijgen een belangrijke plek in het programma.

Entree: € 7,50 - CJP en studenten € 5,00

Gratis voor deelnemers zomerreis

vrijdag 5 juni 20:00-22:00 uur

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1B, Leiden

06 5383 1107

Winsum · vrijdag 5 juni
Waarom zingen vogels en wat betekent dat voor ons?

Lezing en excursie met Wolter Bos.

Afgelast vanwege het coronavirus!

Siegfried, de held, de drakendoder, kon volgens de mythe de taal van de vogels verstaan. Dat kunnen wij niet, maar we kunnen het een beetje leren, door ons beleven van vogelzang te verfijnen en te scholen. Het voorjaar is een prachtige tijd daarvoor. Daarvoor is wel nodig dat we de vogels onbevooroordeeld benaderen.

We zouden aangeleerde verklaringen over het ‘doel van vogelzang’ b.v. ‘wijfjes lokken’ en ‘concurrenten verjagen’ eerst maar eens terzijde moeten schuiven. Die vormen een enorme barrière om dichter bij het wezen van vogels te komen.

In de lezing op vrijdagavond onderzoeken we wat fenomenologie en antroposofie ons over vogelzang kunnen leren. Ook bezinnen we ons op de vraag of onze aandacht voor de vogelzang iets voor de natuur betekent. De volgende ochtend, zaterdag, is het mogelijk om mee te gaan op een excursie om vogelgeluiden te beleven.

Voor de excursie is opgave vooraf noodzakelijk via e-mail.

vrijdag 5 juni 20:00 uur

Novalisatelier
Dobvenne 6, Winsum

Antwerpen - België · vrijdag 12 juni
Menskunde, pedagogie en cultuur

Voordracht door Frans Lutters in reeks: De levende pedagogie van Rudolf Steiner.

Rudolf Steiner hield bijna 6000 voordrachten tijdens zijn leven, vele in reeksen of cycli. Die gingen over alle mogelijke onderwerpen, maar heel vaak over pedagogie. Honderd jaar geleden, in september 1919, richtte hij samen met Emil Molt de eerste Vrije Waldorfschool op in Stuttgart.

De Initiatiefgroep Antroposofie in Antwerpen organiseert in het schooljaar 2019/2020 een voordrachtenreeks waarbij ervaren pedagogen telkens één voordrachtencyclus van Rudolf Steiner voorstellen en vertellen waarom ze deze voordrachten nog steeds actueel of belangrijk vinden.

De bedoeling is om minder bekende voordrachtencycli toch onder ieders aandacht te brengen, maar de reeks kan ook worden gezien als een inleiding in het pedagogisch werk van Rudolf Steiner.

We geven hieronder een overzicht van de hele reeks.

• 13 september, Herman Meyvis: Menskunde en opvoeding

• 11 oktober, Wilbert Lambrechts: De opvoedkunst vanuit inzicht in het menselijk wezen

• 15 november, Arnout De Meyere: Opvoeden en onderwijzen als sociale opgave

• 13 december, Christine Gruwez: Menskunde - innerlijk vernieuwd

• 10 januari, Luc Vandecasteele: Genezend opvoeden

• 14 februari, Klaar Aerts: De drie deugden als manifestatie van liefde

• 13 maart, Werner Govaerts: De vooronderstellingen van de antroposofische pedagogie

• 24 april, Myriam Driesens: De opvoeding van het kind in het licht van de antroposofie

• 8 mei, Tomas Zdrazil: De 'lerarenconferenties'

• 12 juni, Frans Lutters: Menskunde, pedagogie en cultuur

Telkens om 20u.

Deelname: € 75,00 (geheel) of € 10,00 (onderdeel)

Inschrijving en aanmelding via e-mail. (Op onderstaand mailadres kan ook een volledige folder worden aangevraagd, met daarop ook de Duitse titels en GA-nummers).

vrijdag 12 juni 20:00-22:00 uur

Steinerschool
Volkstraat 40, Antwerpen
België

uitgebreide informatie...

Zeist · zaterdag 20 juni
Vrije wil in de tijd van de Google's en Facebook's

Meditatiedag, georganiseerd vanuit de algemene sectie van de Antroposofische Vereniging in Nederland.

Deze dag wordt verplaatst naar 2021.

Als u tegen de tijd dat de datum bekend is, daarvan een berichtje wilt krijgen, kunt u dat vanaf nu doorgeven via secretariaat@antroposofie.nl.

Er gebeurt van alles om ons heen in de wereld. Neem de invloed van de grote tech bedrijven. Wij denken dat we via Google van alles te weten kunnen komen, maar zij komen daardoor van alles over ons te weten. Zonder dat we het ons zo heel bewust zijn wordt met behulp van kunstmatige intelligentie en big data in toenemende mate ons gedrag beïnvloed.

En het einde daarvan is bepaald nog niet in zicht. Dat is een ernstige tegenbeweging in relatie tot de ontwikkeling van onze vrije wil! Een wil die uit vrijheid en liefde het geestelijke in jezelf wil verbinden met het geestelijke in de kosmos. En die daardoor in het leven positief kan werken.

Steiner zei eens dat meditatie misschien wel het enige is dat je als mens uit vrijheid doet. Kunnen we elkaar steunen op die weg? Welke geestelijke machten werken mee en welke werken tegen? Kan meditatie ook helpen om meer bewustzijn krijgen van wat er in de samenleving gaande is? En kan meditatie betekenis hebben voor het versterken van ieders vrije wil? Deze vragen zijn het uitgangspunt van deze dag over de meditatie.

In het programma is naast inhoudelijke bijdragen, oefeningen, gezamenlijk onderzoek en uitwisseling ook ruimte voor prachtige liederen.

Namens de voorbereidingsgroep van harte welkom!

Jaap van de Weg, Clarine Campagne

zaterdag 20 juni 10:00-16:00 uur

Tobiasschool
Prof. Lorentzlaan 16, Zeist

uitgebreide informatie...

Zutphen · zaterdag 20 juni
Tolkien: In de Ban van de Ring

Cursus Biografie en Verhaal o.l.v. Frits Burger.

De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.

In In de Ban van de Ring maken we kennis met de krachten die de ziel onzichtbaar willen maken (de Ring), maar ook met de krachten die haar ware aard willen laten verschijnen. Licht en duisternis wisselen elkaar af totdat uiteindelijk het Licht wint en de Koning (-in) gekroond kan worden en totdat Frodo zelf een Lichtwezen (een Elf) geworden is en mag vertrekken naar het Land van de goden waar de Silmarillion zich afspeelt.

Praktische informatie:

Elke middag bestaat uit een inleiding, het verhaal en oefeningen.

€ 15,00 per keer.

Graag aanmelden bij Frits Burger! Zie e-mailadres hier onder.

zaterdag 20 juni 13:30-16:30 uur

Ontmoetingscentrum Enkidoe
Oudewand 13, Zutphen

Zutphen · zaterdag 4 juli
Tolkien: In de Ban van de Ring

Cursus Biografie en Verhaal o.l.v. Frits Burger.

De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.

In In de Ban van de Ring maken we kennis met de krachten die de ziel onzichtbaar willen maken (de Ring), maar ook met de krachten die haar ware aard willen laten verschijnen. Licht en duisternis wisselen elkaar af totdat uiteindelijk het Licht wint en de Koning (-in) gekroond kan worden en totdat Frodo zelf een Lichtwezen (een Elf) geworden is en mag vertrekken naar het Land van de goden waar de Silmarillion zich afspeelt.

Praktische informatie:

Elke middag bestaat uit een inleiding, het verhaal en oefeningen.

€ 15,00 per keer.

Graag aanmelden bij Frits Burger! Zie e-mailadres hier onder.

zaterdag 4 juli 13:30-16:30 uur

Ontmoetingscentrum Enkidoe
Oudewand 13, Zutphen

Amsterdam · vanaf woensdag 8 juli
Mens en kosmos

Zomercursus met Liesbeth Bisterbosch (sterrenkundige), José Vlaar (euritmiste), Marion van Bree (arts) en Ardan Heerkens (priester).

Hoe verhoudt de mens zich tot het grotere geheel? Vanaf het oerbegin richtte de mens zich naar de hemel, naar de sterrenwereld die in de loop van het zonnejaar aan ons voorbijtrekt. In deze hemelse ordening bewegen de planeten, elk met een eigen gang. Venus toont zich steeds volledig anders dan Jupiter.

Hoe verhoudt de mens zich tot deze alomvattende hemelse ordening en hoe verhoudt deze ordening zich tot de mens en zijn organen? Met Liesbeth Bisterbosch (sterrenkundige), José Vlaar (euritmiste), Marion van Bree (arts) en Ardan Heerkens (priester) gaan we samen de weg die inzicht geeft in deze vraag.

De zomercursus gaat van start op woensdag 8 juli om 20.00 uur en is vervolgens van donderdag 9 tot zaterdag 11 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Op donderdag 9 juli is er voorafgaand aan de cursus een mensenwijdingsdienst om 10.00 uur.

Lunchpakket zelf meebrengen, voor koffie en thee wordt gezorgd.

Optioneel: samen op de parkeerplaats van Artis kijken naar het planetenpaar Jupiter en Saturnus en de sterren (9 en 10 juli vanaf 22.00 uur).

Aanmelden voor 1 juli tel. 020 3417631 of per e-mail.

Kosten: vrijwillige bijdrage naar draagkracht.

woensdag 8 juli 20:00 uur

zaterdag 11 juli 16:00 uur

De Christengemmeenschap Andrieskerk
A.J. Ernststraat 869, Amsterdam

020 642 0769

Venlo · vanaf maandag 20 juli
Menskundeweek

Studieweek menskunde met Marcel de Leuw voor leerkrachten, opvoeders, management en belangstellenden uit Nederland en België.

Inleiding

Rudolf Steiner heeft Nederland in totaal acht keer bezocht. De laatste keer was In de zomer van 17-24 juli 1924. Ondanks zijn verminderende gezondheid heeft hij in Arnhem nog 10 pedagogische voordrachten gehouden. In deze voordrachten worden de fundamenten van ons onderwijs besproken.

De pijlers van het vrijeschoolonderwijs zoals, o.a.: de 7-jaarsfasen, lopen-spreken-denken, de tandenwisseling, het 10de levensjaar en de temperamenten worden behandeld. In deze week zullen we deze pijlers binnen ons vrijeschoolonderwijs uitvoerig behandelen.

Er is ruimte voor vragen en uitleg door Marcel de Leuw over deze basisbegrippen voor onze pedagogiek en didactiek.

De 10 voordrachten van deze ‘Arnhemse reeks’ zullen verdeeld worden over de komende twee jaar waarbij we dit jaar de eerste 5 voordrachten behandelen. Deze voodrachtenreeks heet in het Duits: Der pädogogischen Wert der Menschenerkenntnis und der Kulturwert der Pädagogiek. GA 310. Ze is vertaald als: Menskunde, pedagogiek en kultuur.

Voor verdere informatie en een opsomming van de inhoud per voordracht zie de bijlage.

Organisatie: stichting Sampsa ter bevordering van de antroposofie

maandag 20 juli 09:00 uur

vrijdag 24 juli 13:00 uur

Rudolf Steiner Educare
Zustersstraat 25, Venlo

06 1849 3239

uitgebreide informatie...

Warnsveld · vanaf vrijdag 4 september
Freudige und leidvolle Seiten unseres Lebens

Seminar met Anton Kimpfler (auteur Freiburg Dld.).

Thema: Freudige und leidvolle Seiten unseres Lebens. Wie hängt beides zusammen?

  • Vrijdagavond 4 september om 20.00 uur een gesprek over de actule wereldsituatie.
  • Zaterdag 5 september van 16.00-22.00 uur.
  • Zondag 6 september van 10.00-12.00 uur.

Voor het avondeten van zaterdag kan eenieder iets meenemen.

Koffie, thee en soep worden geserveerd.

Bijdrage: € 50,00

vrijdag 4 september 20:00 uur

zondag 6 september

Fam Rieksen
Kerkhofweg 15, Warnsveld

057 551 8589

Amersfoort · zondag 13 september
Rudolf Steiner, stichter van een nieuwe cultuur

Jubileum-symposium van stichting De Heraut.

Sprekers zijn Hans Stolp en Wilma Mulder.

Tijdens het symposium wordt het gelijknamige boek van Hans Stolp over Rudolf Steiner gepresenteerd.

Voor aanmelding of meer info, zie de website of de uitgebreide informatie hieronder.

zondag 13 september 11:00-16:30 uur

Theater en congrescentrum Flint
Coninkstraat 60, Amersfoort

uitgebreide informatie...

Zeist · zondag 27 september
Landelijke VOK Themadag

Vorig jaar zijn wij weer begonnen met het organiseren van een Landelijke VOK Themadag op zondag 29 september 2019 (Michaelsdag) met als thema: "Blijven de Vrijescholen 'vrij' in de volgende 100 jaar".

Op deze dag zijn hieraan prachtige impulsen gegeven door de drie sprekers, ondersteund door het werk in een aantal werkgroepen en uiteraard door de enthousiaste deelnemers die hieraan hun belangrijke bijdragen hebben geleverd.

We zullen deze impuls dan ook jaarlijks doorzetten op zondagen op of rond Michaelsdag. Zet deze datum alvast in uw agenda. Meer informatie volgt zodra deze bekend is.

zondag 27 september 10:00 uur

Stichtse Vrije School
Socrateslaan 24, Zeist

010 842 5805

 

AntroVista

voeg uw bericht toe aan de gezamenlijke agenda…