menu
 winkelmandje 

Zomerzon

Waarom dieren zo gek zijn op de zon

Tialda Hoogeveen

Zomer. Dat is zes weken vakantie met zon, zee, zand en strand. Buiten zie en hoor je alleen dieren die echt bij de zomer horen. Zwaluwen gieren in de lucht, de krekel tjirpt luid achter je tent, kwallen dobberen in de zee en bevers bouwen hutten in het water.

Houden deze dieren eigenlijk van de zon? Ja! Sterker nog: geen leven zonder zon. De zandhagedis gebruikt de zon als broedmachine: om haar eitjes te laten opwarmen. Voor het icarusblauwtje is de zon een batterij om zich mee op te laden. Zomerzon brengt leven!

Lees het allemaal in dit boek. Je vindt bij elk hoofdstuk een zonnig opdrachtje.
info van de uitgever
[KNNV, 2010]


NBD Biblion bespreking

Informatieve prentvertelling over dieren in de zomer. Van dezelfde auteur en illustratrice verschenen eerder 'Winterslaap' (2005), 'Lentekriebels' (2007) en 'Herfstpret (2009)*.
Zowel de opzet als het uiterlijk (vierkant formaat) is gelijk aan de voorgaande delen. Na een korte inleiding volgt, steeds per vier pagina's, informatie over gierzwaluw, icarusblauwtje, veldkrekel, bever, zandhagedis en oorkwal. Van elk dier is telkens een paginagrote tekening opgenomen. Wat het dier eet en hoe het de zomer doorkomt staat vervolgens steeds in korte teksten met eigen kop op de volgende pagina's. In de marges staat, in een iets kleiner en ander lettertype, informatie over de soort (insect, zoogdier, etc.), de grootte of de kleur. Daarnaast wordt telkens een doe-activiteit beschreven. Tot slot wordt kort vermeld wat andere dieren van dezelfde soort in de zomer doen.
De tekst is kindgericht en wordt ondersteund door mooie getekende kleurenillustraties. De proefjes, die kinderen zelf kunnen uitvoeren, zijn creatief en varieren van een herbarium maken tot het vangen van kleuren. Met internetlinks en waarneemtips. Geen inhoudsopgave of register. Een aantrekkelijke kennismaking met dieren in de zomer voor kinderen van ca. 8 t/m 10 jaar.

Zomerzon

Waarom dieren zo gek zijn op de zon

Tialda Hoogeveen · alles van deze auteur 

€ 6.90

ISBN 9789050113267