menu
 winkelmandje 

Zilt en bitter

Ria Loohuizen

De smaak bitter leek in ons land wat uit het oog verloren te zijn. De opmars van rucola de afgelopen jaren bewijst wel dat een bittere smaak wel degelijk gewaardeerd wordt. Bittere kruiden en groenten als aardpeer, witlof en postelein winnen weer aan populariteit. Ook zilte producten als zeekraal en zeewier maken de laatste tijd furore. Dat deze groenten niet alleen lekker zijn maar ook veel voedingswaarde hebben en soms zelfs heilzame kwaliteiten, speelt daarbij een rol.

In 'Zilt en bitter' deelt Ria Loohuizen de cultuurhistorische achtergronden en culinaire waarde van bekende en minder bekende planten als absintalsem, boerenwormkruid en cichorei, zeekraal, zeesla en zoutmelde. Zij laat zien hoe en op welke momenten van het jaar men deze weer kan gebruiken op een moderne manier. In honderd heerlijke recepten laat Ria Loohuizen de bijzondere smaken tot hun recht komen in eigenzinnige en verrassende gerechten zoals we van haar gewend zijn. Van hoofdgerechten tot dranken en nagerechten. Kortom: een boek dat een lans breekt voor het bittere, dat uiteindelijk bestaat bij de gratie van het zoete.

Ria Loohuizen bekwaamde zich dertig jaar geleden al in het plukken en bereiden van wilde paddestoelen. Langzamerhand breidde zij haar kennis van eetbare natuurproducten uit tot planten,noten en bessen. In diverse cultuurhistorische boeken over wild eten deelt zij deze kennis met alle (thuis)koks die deze nieuwe manier van eten omarmen. Van haar hand verschenen eerder 'Bos op je bord', 'Kweepeer, mispel en vijg' en 'Bes boven bes'.

Zilt en bitter

Ria Loohuizen · alles van deze auteur 

€ 9.90

ISBN 9789059566101