menu
 winkelmandje 

Watteau

Michiel Plomp e.a.

Jean-Antoine Watteau (1684-1721) is een van de belangrijkste Franse kunstenaars.
Zijn pionierende aanpak kenmerkt zich door een lichte, luchtige en elegante stijl en zijn werk zit vol emotie.
Zijn voorstellingen, ook wel fêtes galantes genoemd, laten flirtende, verliefde mensen zien in weelderige parken. Watteau geeft voor het eerst tijdgenoten weer in lustoorden van liefde en vrede, waar grenzen van tijd en realiteit vervagen. Figuren uit de commedia dell'arte zorgen tegelijkertijd voor vrolijkheid en weemoed.
Zijn werk staat geheel in contrast met de grandeur en formele regels van de dan heersende traditie van academische kunst. Een generatie later wordt juist zijn kunst en die van zijn navolgers overal in Europa hartstochtelijk verzameld door koningen en prinsen.

info van de uitgever
[Thoth, 2017]

NBD Biblion bespreking
Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling van tekeningen van Jean-Antoine Watteau (1684-1721) in Teylers Museum in Haarlem.
De Franse kunstenaar Watteau kreeg vooral bekendheid met zijn zogenaamde fêtes galantes, voorstellingen van flirtende en verliefde mensen. De tentoonstelling en publicatie richten zich voornamelijk op de tekeningen van Watteau.
In drie inleidende essays wordt ingegaan op Watteau's tekenkunst, aan de hand van zijn leven en werk en de verspreiding van zijn werk, op zijn relatie tot de oude meesters en op de verhouding tussen zijn schilderijen en tekeningen.
In het catalogusdeel, dat een thematische indeling kent, worden 83 werken van Watteau en enkele navolgers en tijdgenoten uitgebreid beschreven en besproken. Voorbeeldige catalogus over het werk van een groot Frans kunstenaar, interessant voor liefhebbers van (Franse) achttiende-eeuwse schilder- en tekenkunst. Met biografie en bibliografie en ruim tachtig kleurenillustraties.

Watteau

Michiel Plomp e.a. · alles van deze auteur 

€ 15.00

ISBN 9789068687316