menu
 winkelmandje 

Vrijheid van onderwijs (antiquariaat)

Een oproep tot bezinning op de invoering van de basisvorming

Fred Beekers e.a.

tweedehands boek

De invoering van de basisvorming via wetgeving staat voor de deur. De overheid krijgt de verantwoordelijkheid, en de instrumenten in handen, om de inhoud van het onderwijs voor te schrijven.

Volgens de schrijvers van dit boekje is een bezinning noodzakelijk op deze ontwikkeling: niet hoe dit moet gebeuren, maar of dit moet gebeuren door middel van de beoogde wetgeving.

Het gaat daarbij om de volgende vragen:

Overschrijdt de overheid niet de grenzen van de werkzaamheid van de staat door de inhoud van het onderwijs via wetgeving voor te schrijven?

Wordt de vrijheid van levensbeschouwing, van pedagogische opvatting in het algemeen, van individuele verantwoordelijkheid in het handelen niet ernstig bedreigd? Is deze wetgeving wel rechtmatig?

Moet het onderwijs zelf, de plannen tot invoering van de basisvorming, niet zo benutten, dat zij haar eigen verantwoordelijkheid voor het onderwijs meer aangrijpt, profileert en gestalte geeft?

Niet alleen een politieke, maar een algemeen-maatschappelijke bezinning is gewenst, bij deze vraagstukken die bepalend zijn voor de gehel verdere toekomst. Dit boekje wil een aanzet geven tot de beschreven bezinning.

[Vrije pedagogische Centrum, 1987]

Met bijdragen van Fred Beekers, Moruringh Boeke, Wouter Drewes, Arnold Henny, Maarten Ploeger, Ed Taylor

Vrijheid van onderwijs (antiquariaat)

Een oproep tot bezinning op de invoering van de basisvorming

Fred Beekers e.a. · alles van deze auteur 

€ 3.50