menu
 winkelmandje 

Verangela

Piano solo

Annelies Rhebergen

Voorwoord

“De kunstenaar heeft de aandachtige toeschouwer nodig. Dan ontstaat samenklank, ‘symfonie’. Op een schilderij van Fra Angelico, “Het laatste Oordeel”, zien we dat engelen en mensen elkaar iets aanreiken. Dan klinkt het Nieuwe Lied, wanneer die twee eindelijk samenklinken.”
Bron: “Let er dan op hoe gij luistert …” door Bastiaan Baan en Ingrid Deij.

Bij het componeren van dit pianowerk “Verangela” was dit mijn streven. In deze vijfde bundel zet ik opnieuw een persoonlijke ervaring om in muziek. Ik heb heel bewust kunnen beleven, dat dit muziekstuk niet alleen mensenwerk is.

Bijgevoegd is het stuk “Ontmoetingen II” uit de bundel “Facetten”.
Beide stukken hebben nauw met elkaar te maken.
Annelies Rhebergen - Traanman


Over haar werk zegt de componiste:
"Eveneens componeer ik niet vanuit een gedicteerd schema, of een toonsoort of uit de dictatuur van maatstrepen. De klank is vrij en vindt haar eigen weg. Ik ben ervan overtuigd dat er overal muziek is, toon, trilling, klank. Als de dirigent een toon aangeeft, is het besef van de toon er al voordat deze gezongen wordt. Het gaat erom je hiervan bewust te worden. Ik heb vaak het gevoel dat we de materie - dat wat ingewikkeld en ingeklonken is - weer vrij moeten maken. Bij mij begint dat soms met een enkele toon, een interval, een idee. En dan ontwikkelt zich dat verder. Ik hoef bij wijze van spreken de muziek alleen maar op te schrijven. En als het stagneert, neem ik een pauze en laat het los. Later bevraag ik de compositie: Hoe wil je verder? Wat wil je dat ik doe? Soms zeg ik dat hardop, denk het dus niet alleen in mijn hoofd, maar spreek ik het luid uit. Als ik de vraag uitspreek, is het alsof de vraag duidelijker bestaat. Vervolgens wacht ik en sta open voor wat er komt."

<a href=’http://home.planet.nl/~giele391/anneliesrhebergen.htm’ target=’_blank’>home.planet.nl/~giele391/anneliesrhebergen.htm</a>

[info van de uitgever]

Verangela

Piano solo

Annelies Rhebergen · alles van deze auteur 

€ 9.95