menu
 winkelmandje 

Van Afra tot de Zevenslapers

Louis Goosen

In Van Afra tot de Zevenslapers wordt een honderdtal heiligen beschreven: hun leven, de legendevorming, hun verering en hun aanwezigheid in de kunsten. Dit boek is, behalve een kleurrijke verzameling heiligen-levens, tegelijk een alternatieve geschiedschrijving van de kerk.

De geschiedenis van het christendom, de religieuze volkscultuur en de beeldende kunst zijn niet te begrijpen zonder kennis van de talrijke heiligen. Er zijn maagden, martelaren, kerkvaders, asceten, kerkvorsten, missionarissen, ordestichters, pestheiligen en noodhelpers. Al deze heiligen – vergeten of juist wereldberoemd – komen in dit boek aan bod. Daarnaast worden ook 'moderne' heiligen behandeld die hun sporen in kunst en cultuur hebben nagelaten.

Dankzij de uiteenlopende geografische en historische achtergronden van de heiligen is Van Afra tot de Zevenslapers een onconventionele, maar uiterst leesbare kerkgeschiedenis geworden.
Info van de uitgever
[SUN, 2008]


NBD|Biblion recensie
Herdruk van een lexicon met 156 heiligen en groepen heiligen van de westerse en oosterse kerken. Door de uitgebreide, compacte informatie die Goosen verstrekt over vereerde asceten, maagden, pelgrims en soldaten is het nog steeds een onmisbaar naslagwerk voor wie zich wil orienteren met betrekking tot hun leven, legenden, betekenis, populariteit en vooral ook hun plaats in de beeldende en andere kunsten. Vrijwel ongewijzigde herdruk van de uitgave uit 1992; er is nu een voorwoord aan toegevoegd. De literatuurverwijzingen en uitgebreide bibliografie zijn geactualiseerd. Het boek kreeg een groter formaat; de letters werden dikker en dus duidelijker. De 89 zwart-wit-afbeeldingen werden vaak wat kleiner afgedrukt, maar vrijwel altijd ook scherper. Het boek laat zich goed lezen en is geschikt voor kunstliefhebbers en geinteresseerden in de tradities van de Kerk. Tweekolommendruk in kleine letter. Met registers van auteurs, kunstenaars, heiligen en andere figuren.

Van Afra tot de Zevenslapers

Louis Goosen · alles van deze auteur 

€ 7.90

ISBN 9789085065371