menu
 winkelmandje 

Stella

Ster van de zee

Gerda Dendooven


O jee, kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes. En nog een voetje.
Man, dit is geen vis, dit is een mens.
Wat zeg ik, dit is een kind. Een levend kindje met heel veel haar. Maar wat doet dit poppetje in het water?
Zou iemand het in zee hebben gegooid? Of is het van een boot gevallen?

Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een klein meisje in hun netten. Niemand weet wie ze is of waar ze vandaan komt. Ze beslissen
om het kind te houden en noemen haar Stella, Ster van de Zee. Dat Stella anders is dan de andere kinderen, daar komen haar nieuwe ouders pas na een tijdje achter.
Zal Stella bij hen kunnen blijven?
En wil ze dat eigenlijk wel?
info van de uitgever
[Querido, 2016]

NBD Biblion boekbespreking
Een visser vindt in zijn net vol vissen een klein, levend meisje. De vissen en zijn vrouw nemen het meisje mee naar huis en noemen haar Stella Maris. Het meisje groeit op, gaat naar school en is altijd vrolijk. Totdat ze zo groot wordt, dat ze niet meer in de schoolbanken past en zonder ongelukken kan spelen. Wat nu?
Dit verhaal is gebaseerd op het lot van de huidige vluchtelingenkinderen die over zee in een vreemde wereld terechtkomen. Stella ziet er in eerste instantie net zo uit als de andere visserskinderen, maar dat verandert naarmate ze blijft groeien. Haar stem klinkt ook anders en ze zingt in een taal die niemand begrijpt. Past Stella nog in het visserdorp? Past het vissersdorp nog bij haar?
Geen lichte kost, maar Gerda Dendooven laat zien dat ook deze thematiek in kinderboeken thuishoort. Ze vertelt in zeer begrijpelijke taal hoe Stella's leven is ("Als ze niesde, waaiden de bladeren van de bomen.').
De beelden, in gemengde techniek met collage, geven de sfeer van het verhaal geweldig weer. Dat geldt eerst voor Stella's uitbundigheid en later voor haar onmacht en eenzaamheid. De ietwat grove figuren passen perfect bij Stella en de vissers. Bijzondere, mooie prentvertelling; om met aandacht te lezen/bekijken en samen over te praten. Vanaf ca. 7 jaar.

Stella

Ster van de zee

Gerda Dendooven · alles van deze auteur 

€ 16.50

ISBN 9789045119397