menu
 winkelmandje 

Spiritualiteit en pathologie

Rudolf Steiner

In Spiritualiteit en pathologie spreekt Rudolf Steiner onder meer over de overeenkomsten en verschillen tussen 'heiligen'en 'dwazen'. Zo volgt hij de mystieke stadia van de bekende mystica Theresia van Avila en vergelijkt die met specifieke pathologische ontwikkelingen. Waar het ene gepaard gaat met een verruiming van het bewustzijn en de mogelijkheid op wonderbaarlijke wijze zieken te genezen, wordt het andere juist begeleid door een bewustzijnsverlaging.

Oorspronkelijk gehouden voor artsen en priesters behandelen de voordrachten ook onderwerpen als het wezen van therapie en van de cultus en de geneeskrachtige werking van de sacramenten. In de visie van Rudolf Steiener is genezen gelijk te stellen aan een religieuze handeling. Origineel is hoe Steiner hier vanuit steeds nieuwe invalshoeken de intieme verwevenheid van lichamelijke, psychische en geestelijke processen beschrijft.

Ten slotte gaat hij nader in op de geneeskunde in de oudheid, toen arts en priester in één persoon verenigd waren, en onderzoekt hij het fenomeen van de zogeheten genezende tempelslaap.

Het nawoord van Joost Laceulle belicht deze laatste (!) cursus die Rudolf Steiner gaf tegen de achtergrond van diens totale levenswerk.
info van de uitgever
[Vrij Geestesleven, 2016]

Volledige vertaling van GA 318

Spiritualiteit en pathologie

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 27.50

ISBN 9789060385999