menu
 winkelmandje 

Ridder zonder hart

Cornelia Funke

Jon heeft het moeilijk. Omdat hij niet met zijn stiefvader overweg kan wordt hij naar een kostschool gestuurd. En dan verschijnen op een nacht ook nog vier geesten van middeleeuwse ruiters onder zijn raam. Ze kondigen aan niet te zullen rusten voor ze hem hebben vermoord. Jon is doodsbang, want hoe kun je het opnemen tegen geesten?
De enige die Jons verhaal serieus neemt is Ella, die bij hem op school zit. Ze stelt voor de geest van Willem Langzwaard om hulp te vragen. Deze ridder is begraven in de kathedraal en heeft gezworen iedereen te helpen die in nood verkeert.
Samen met Ella laat Jon zich s avonds insluiten in de kathedraal. Zal ridder Langzwaard werkelijk verschijnen en kan hij Jon helpen?
Info van de uitgever
[Querido, 2012]


NBD Biblion bespreking

De moeder van Jon heeft een nieuwe vriend. Jon (11, ik-figuur) vindt het maar niets dat hij niet meer de man in huis is en noemt zijn stiefvader consequent 'de Baardaap'. Als hij het te bont maakt, wordt hij naar een kostschool gestuurd in het oude stadje Salisbury. Daar wordt hij al snel bedreigd door vijf enge geesten van middeleeuwse ruiters die hem willen vermoorden. Maar niemand gelooft hem. Tot hij Ella ontmoet, de kleindochter van een heks. Zou zij weten hoe je het kunt opnemen tegen geesten?
De manier waarop de griezelige geesten beschreven worden, brengt ze bijna tot leven. Jon vertelt het verhaal acht jaar later, met af en toe vooruitwijzingen die nieuwsgierig maken en de spanning er goed in houden. Het taalgebruik is literair en niet altijd eenvoudig, met goed lopende dialogen. Het commentaar dat Jon zijdelings geeft op zijn stiefvader is heel grappig. Zijn jaloezie blijkt daar duidelijk uit. De vriendschap tussen Jon en Ella ontwikkelt herkenbaar. Jon vindt het eerst maar niks dat ze een meisje is, maar later gaan ze voor elkaar door het vuur.
Met vrij korte getitelde hoofdstukken en een rustige bladspiegel. Donkere, geheimzinnige omslagillustratie

Ridder zonder hart

Cornelia Funke · alles van deze auteur 

€ 14.95

ISBN 9789045113074