menu
 winkelmandje 

Perzië

Dertig eeuwen kunst & cultuur

Vincent Boele (e.a.)

De Hermitage in St.-Petersburg herbergt een fraaie verzameling kunstvoorwerpen uit Perzië. In deze collectie bevinden zich vele interessante stukken, die de gehele Perzische geschiedenis bestrijken vanaf de oudheid tot het einde van de Qajar-dynastie (1785-1925). Uit de oudheid zijn er enkele sculpturen waaronder een fragment uit de ruïnestad Persepolis, en goud dat is vervaardigd door de Scythen uit het gebied ten noorden en westen van het Perzische Rijk. Enkele gouden voorwerpen stammen uit het bezit van tsaar Peter de Grote. Uit de islamitische periode komen mooie voorbeelden van Perzisch aardewerk. Ook wapens, van staal en goud en ingelegd met gekleurde stenen, tonen het sublieme Perzische vakmanschap op dit terrein. De Qajar-periode laat meer de westerse invloed op de traditionele Perzische kunst zien: de objecten hieruit zijn vooral diplomatieke geschenken en militaire trofeeën.
Het boek bevat vier artikelen: over de vroege geschiedenis van Perzië en over de totstandkoming van de Perzische collectie in de Hermitage in St.-Petersburg. De inleiding is verzorgd door islamoloog en directeur van de Hermitage, Prof. dr. Mikhail B. Piotrovsky.
Info van de uitgever
[Waanders uitgevers, 2007]

NBD | Biblion boekbespreking
Boek over de kunst en cultuur van Perzie (sinds 1935: Iran) vanaf de oudheid tot begin 20ste eeuw aan de hand van de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg (aangevuld met 10 voorwerpen uit het Allard Pierson Museum, Amsterdam) bij tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. Na voorwoorden van de directeuren volgen 9 artikelen door verschillende, meest Russische, gespecialiseerde auteurs: Inleiding over de opzet van de tentoonstelling; Het Antieke Iran; Gemmen; Nomadisch goud in de Siberische collectie van Peter de Grote; De vorming van de collectie Middeleeuwse Iraanse kunst van de Hermitage; Perzische schilderkunst; Lakwerken; Koper, brons en staal; Keramiek, glas en textiel. Hierna een uitgebreid catalogusdeel met gegevens en beknopte teksten met beschrijvingen en achtergronden van alle 210 tentoongestelde voorwerpen. Uitvoerig geillustreerd met 98 fraaie, nu en dan paginagrote, kleurenfoto's van bijzondere objecten. Met literatuurlijst en enkele voetnoten. Fraai en verzorgd uitgevoerde, helder en begrijpelijk geschreven uitgave, voor een breed, geinteresseerd publiek.

Perzië

Dertig eeuwen kunst & cultuur

Vincent Boele (e.a.) · alles van deze auteur 

€ 6.90

ISBN 9789040083761