menu
 winkelmandje 

Patronen uit de natuur

Philip Ball

De verscheidenheid aan vormen die we om ons heen zien, van de verfijnde symmetrie van sneeuwvlokken tot de grootsheid van een landschap met oprukkende duinen, brengt ons altijd in verrukking. Biologen, natuurkundigen, scheikundigen en wiskundigen zijn al eeuwenlang geboeid en geïnspireerd door de vraag hoe vormen in de natuur tot stand komen en hoe ze in de tijd veranderen.

Met D'Arcy Thompsons klassieke werk On Growth and Form als uitgangspunt leidt Philip Ball ons door pogingen om patronen te begrijpen, in een boek dat onderwerpen aanstipt zoals bellen en schelpen, mierenkerkhoven en embryo's, de Fibonacci-reeks en de verschijningsvormen van dennenappels. Gaandeweg komen we interessante wetenschappers tegen zoals Ernst Haeckel, Alan Ruting en een zekere Vladimir Nabokov - die minder bekend is om zijn onderzoek naar mimicry bij vlinders dan om zijn roman Lolita.

In Patronen uit de natuur neemt Philip Ball ons mee op een inspirerende reis naar de diepten van de natuur. Daarbij komen alle natuurwetenschappen aan de orde en ontdekken we dat algemene en elegante principes de basis leggen voor de vorming van de talloze prachtige patronen om ons heen. Het resultaat is een onderhoudende tour de force.

info van de uitgever
[Veen Magazines, 2009]

Patronen uit de natuur

Philip Ball · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789085713432