menu
 winkelmandje 

Parzival

Wolfram von Eschenbach

De Parzival van Wolfram von Eschenbach is een van de meest diepzinnige en bijzondere werken uit de Europese literatuur. Het boek is eenhoogtepunt van de hoofse dichtkunst en de bekroning van de middeleeuwse graalcultuur.

Het epos werd tussen 1200 en 1210 in het Middelhoogduits geschreven. Het bevat veel motieven die we ook kennen uit Engelse en Franse verhalen over koning Arthur en zijn 'ridders van de tafelronde'. Wolframs Parzival-roman staat in de traditie van de middeleeuwse graalliteratuur; de Franse dichter Chrestien de Troyes, die een (onvoltooide) Perceval-roman schreef, was één van zijn voorbeelden. De bestaande verhaalstof is echter door Wolfram uitgebreid en op een eigenzinnige manier verwerkt tot een grootse compositie, waarin ook motieven uit het Oosten, sterrenwijsheid en esoterisch-christelijke motieven zijn verweven.

Uit de Parzival komt Wolfram naar voren als een dichter die zijn tijd vooruit is, die zich als persoonlijkheid manifesteert en vaste regels en normen doorbreekt - en tegelijkertijd als en diepzinnig denker die ernaar streefde het hoogste met het menselijke te verenigen.

Als literair kunstwerk heeft Wolframs Parzival een grote invloed uitgeoefend. Het epos is in een ongekend groot aantal handschriften overgeleverd. Velen hebben getracht Wolframs stijl na te bootsen en zijn motieven over te nemen. In de negentiende eeuw werd het werk herontdekt en verwierf het een grote bekendheid.

Deze complete prozavertaling van Leonard Beuger laat zowel de inhoud als het karakteristieke taalgebruik van Wolfram tot hun recht komen. De uitgave bevat naast de complete vertaling een voorwoord van prof. dr. A. van der Lee en uitgebreide aantekeningen.

[Christofoor, heruitgave 2010]

Parzival

Wolfram von Eschenbach · alles van deze auteur 

€ 26.00

ISBN 9789060386378