menu
 winkelmandje 

Over de regenboog

Janneke Schenk

Regenbogen zijn indrukwekkende natuurverschijnselen. Maar waar komen de kleuren van een regenboog vandaan? Waarom heeft hij de vorm van een boog? Ziet een regenboog er altijd hetzelfde uit, en hoe groot is een regenboog eigenlijk? Zijn alle regenboogkleuren in de lucht wel regenbogen?

Janneke Schenk zocht naar antwoorden op deze vragen en stuitte onderweg op andere licht- en kleurverschijnselen aan onze hemel, zoals de corona, glorie, heiligenschijn en halo's. Zij beschrijft de natuurkundige verklaring van deze fenomenen en maakt ze met behulp van illustraties en foto's begrijpelijk voor iedereen.

Door kennis van de processen en omstandigheden ontwikkel je een gevoel voor waar en wanneer bijzondere lichtverschijnselen aan de hemel te vinden zijn en zal je ze steeds vaker opmerken!
info van de uitgever
[Fontaine Uitgevers, 2017]


NBD Biblion bespreking

Het lijkt soms wel of we tegenwoordig vaker in overdrachtelijke zin met de regenboog geconfronteerd worden dan dat we er in werkelijkheid een te zien krijgen. De auteur zal zich dit ook gerealiseerd hebben bij de titelkeuze die hier weliswaar een toespeling op is, maar in dit geval letterlijk moet worden genomen.
Janneke Schenk beschrijft in dit boek namelijk de achtergronden en verschijningsvormen van het natuurkundige fenomeen regenboog. En dat niet alleen, want er zijn meer lichtverschijnselen die samenhangen met de reflectie van de zon in waterdruppels en ijskristallen, zoals de corona, glorie, heiligenschijn en de halo. Deze hebben allemaal gemeen dat er kleurenscheiding optreedt waarbij een geheel of gedeeltelijk spectrum aan de hemel zichtbaar wordt. Deze kleuren komen ook op diverse manieren terug in de vormgeving van dit boekje dat daarmee een ware lust voor het oog is. Dat geldt evenzeer voor het fotomateriaal dat van uitstekende kwaliteit is en de vele schematische tekeningen die de fysische verklaringen op verhelderende wijze ondersteunen.

Over de regenboog

Janneke Schenk · alles van deze auteur 

€ 6.90

ISBN 9789059568006