menu
 winkelmandje 

Opvoeden in de puberteit

Rudolf Steiner

Steiner houdt in juni 1922 deze unieke voordracht over het opvoeden van kinderen in de puberleeftijd. Daarbij bespreekt hij voor die leeftijd essentiële zaken. Wat is de basis van de puberteit; wat kun je fout doen bij jonge mensen in die leeftijdsfase? En wat kun je de puber aanreiken als innerlijk sterk-makende elementen? Onmisbaar voor opvoeders van tieners.
Aangevuld met het essay van Hugo Pronk, 'Veertien worden'
Info van de uitgever
[Pentagon, 2014]


Voordracht van 21 juni 1922, Stuttgart
Tot aan de puberteit: opvoeden en lesgeven met beeldkarakter. Het overgaan naar de bovenbouw. De overgang van kennis naar inzicht. De innerlijkedrang om te oordelen. Wekken van grote interesse voor de buitenwereld.
Raadsels. Machtswellust en erotiek. Het met jezelf en niet met de wereld bezig zijn. Puberteit: verwant aan pijnbeleving. Teruggrijpen naar dat wat vroeger op een aanschouwelijke manier is behandeld (Pythagoras, Carnot).
De bijzondere houding van de leerkracht. Verborgen tekortkomingen. Wat de fantasie aanspreekt. Het oordeel geboren uit de fantasiekracht. Scepsis en pessimisme maken de ziel murw. Fouten op deze leeftijd werken op het hele verdere leven buitengewoon verwoestend in. Leerkracht niet al te veel gericht zijn op eigen persoonlijkheid. Enorme toename van erotiek bij de jeugd. Over het omgaan met seksualiteit

(Uit GA 302A)

Opvoeden in de puberteit

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789490455644