menu
 winkelmandje 

Ode aan het wandelen

David Le Breton

'Wandelen opent de blik op de wereld. Het geeft je een geluksgevoel en laat je vrede hebben met wie je bent. Wandelen brengt de geest in beweging en zet alle zintuigen op scherp. Soms kom je als een ander mens terug, met het voornemen het voortaan rustiger aan te doen en je niet langer slaafs te onderwerpen aan het hectische levensritme dat onze tijd zo kenmerkt. Wandelen is leven vanuit het lichaam en laat je toe even op adem te komen en je opnieuw te verwonderen. Soms is wandelen een omweg om weer bij jezelf te komen en orde op zaken te stellen.'
Dit essay is een uitnodiging om - al wandelend en al denkend - van het leven te genieten. De auteur getuigt van het intense plezier van het wandelen; de stapschoenen aantrekken om anderen te ontmoeten, als aanleiding tot een gesprek, om te lanterfanten, om in volle vrijheid halt te houden of de weg te vervolgen.
info van de uitgever
[Waerbeke, 2018]

NBD Biblion bespreking
Pleidooi voor het wandelen van de Franse antropoloog en schrijver David Le Breton (1953). Hij staat bekend om zijn thematiek over stilte en traagheid. Breton is zelf een fervent wandelaar en in dit boek vertelt hij vooral vanuit zijn eigen ervaringen. Dus geen theorieën en analyses van bovenaf maar van binnenuit. Le Breton wijst ons erop dat lopen op twee voeten ons als soort definieert, ook al vergeten we dat in ons dagelijkse hectische leven. De essentie van het wandelgeluk is de viering van traagheid en het "leven in de naaktheid van ons lichaam". Daarmee doelt hij op het ervaren, honger, dorst, vermoeidheid kou en warmte maar ook de vreugde van een duik in een meertje, het genot van voedsel en de rozige tevredenheid na een tocht. Tijdens het wandelen ervaar je het landschap zintuiglijk en heb je de regie over je eigen route. Verder gaat hij in op zaken als spiritualiteit, schoonheid en de heilzame werking van wandelen. Tussendoor citeert hij veel filosofen en wandelschrijvers waaronder Stevenson, Theroux en Leigh Fermor. Een toegankelijk en tegelijkertijd diepgravend essay.

Ode aan het wandelen

David Le Breton · alles van deze auteur 

€ 22.75

ISBN 9789492494030