menu
 winkelmandje 

Mondriaan en het kubisme

Parijs 1912-1914

Hans Janssen

In 2014 was het 70 jaar geleden dat Piet Mondriaan in New York overleed. Het Gemeentemuseum Den Haag zal in dit jaar bijzondere aandacht besteden aan Mondriaan, van wie het museum de grootste collectie ter wereld beheert. Het Mondriaan jaar wordt ook internationaal gevierd met een aantal tentoonstellingen, onder meer in Hamburg Margate en Tate Liverpool.

De grootsheid van Piet Mondriaan komt het beste tot uiting in het werk waarmee de kunstenaar, die zeventig jaar geleden overleed, zich ging meten met wat er internationaal gaande was. In 1912 vertrok Mondriaan (1872-1944) richting Parijs. Hij wilde zijn eigen werk vernieuwen, en het experiment van een volledig abstracte kunst aangaan, door zich te meten met het werk van vooral Pablo Picasso. Terug in Nederland toonde Mondriaan in 1914 in een Haagse galerie zestien werken die hij in Parijs maakte.

Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914 laat zien hoe eigenzinnig dit nieuwste werk van Mondriaan was, en hoe divers de werken zijn die onder de noemer kubisme vallen. Want voor het eerst wordt de doorwerking van het kubisme in Nederland in kaart gebracht. Het rijk geïllustreerde boek vergelijkt Nederlandse kunstenaars als Sluijters, Toorop, Schelfhout, Gestel en Van Heemskerck, die voelden dat in het kubisme iets schuil ging, met de diverse aanvoerders van het Frans kubisme, kunstenaars als Picasso, Braque en Léger.
Uitgave in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag
[UitgeverijThoth, 2014]

NBD Biblion bespreking
Mondriaans verblijf in Parijs, van mei 1911 tot januari '14, resulteerde destijds in een tentoonstelling bij een Haagse kunsthandel in juni-juli. Een eeuw later toont het Haags Gemeentemuseum die expositie opnieuw* met – in samenwerking met het moderne kunstmuseum in New York – het verslag van een nauwgezet onderzoek naar Mondriaans ontdekking van het 'voorstellingsloze' schilderij. De situatie in Parijs en Nederland wordt in chronologie van tekst en beeld gevolgd in relatie tot Mondriaans weg van figuratie naar abstractie, via getuigenissen in brieven, citaten en kleurbeelden. Stap-voor-stap groeit het inzicht in deze grote vernieuwing van de schilderkunst. Dan worden de zeventien composities van de tentoonstelling bij galerie Walrecht in 1914 in detail geanalyseerd naar beeld, drager, lijst, datering en collectiegeschiedenis. Dat alles levert een indrukwekkende uitgave op over kleur, lijn, ritme en zuivere schoonheid bij Mondriaan, onder invloed van Parijse tijdgenoten en als inspiratie voor de Nederlandse kunst. Een groots vervolg op publicaties over pioniers van De Stijl (1917-'22).

Mondriaan en het kubisme

Parijs 1912-1914

Hans Janssen · alles van deze auteur 

€ 9.90

ISBN 9789068686432