menu
 winkelmandje 

Littekens

Anke de Vries

In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door - ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is.
Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

Anke de Vries schreef al veel beroemde boeken, waaronder Blauwe plekken, Het geheim van Mories Besjoer en Belledonne kamer 16. Veel van haar jeugdboeken spelen in haar geliefde Frankrijk, waar zij woont. Dat geldt ook voor Littekens.
Info van de uitgever
[Lemniscaat, 2016]


NBD Biblion bespreking
Het verhaal speelt zich af in een zomers Frankrijk. Hoofdpersonen zijn twee jongeren: de Nederlandse Paul en de Franse Clara. Beiden zijn getekend door het leven. Paul was een veelbelovend tennisser, maar door een operatief verwijderd gezwel in zijn been is hij gestopt met tennissen en probeert hij z'n zinnen te verzetten bij het gezin van z'n tante, die in Frankrijk woont. Hij ontmoet Clara, die bij haar oma logeert om iedereen te ontlopen die haar nog steeds de dood van een van haar oppaskinderen verwijt.
Langzaam leren ze elkaar kennen en ontdekt Paul dat Clara's litteken dieper zit dan dat van hem en nog steeds haar leven beheerst. De Vries beschrijft gedetailleerd en beeldend hoe de vriendschap tussen Paul en Clara zich langzaam ontwikkelt.
Deze verhaallijn met een detective-achtig karakter wordt aangevuld met een ogenschijnlijk andere verhaallijn, namelijk het onderzoek naar de dood van de man bij wie Paul op de heenreis een nacht logeerde en de vondst van een medaillon van de moeder van het overleden oppaskind.
Geslaagd, spannend verhaal van De Vries, die bekend is geworden met titels als 'Kladwerk' en 'Blauwe plekken' en een divers oeuvre voor alle leeftijden op haar naam heeft staan. Vanaf ca. 12 jaar.

Littekens

Anke de Vries · alles van deze auteur 

€ 15.95

ISBN 9789047707783