menu
 winkelmandje 

Lerende scholen

Het Vijfde Discipline-handboek voor onderwijzers, ouders en iedereen die betrokken is bij scholing

Peter M. Senge

Naar aanleiding van vragen uit de onderwijswereld heeft Peter Senge samen met zijn Vijfde Discipline-team een nieuw boek geschreven waarin hij zijn ideeën toepast op scholen. Scholen moeten zich meer dan ooit bezighouden met veranderingen. Er verandert veel op het gebied van didactiek, de samenstelling van de leerlingpopulatie, het besturen van scholen, aanpassing van het onderwijs aan een snel veranderende maatschappij en de kwaliteit van het onderwijs, om er slechts een paar te noemen. Deze veranderingen vereisen een voortdurend proces van 'leren' binnen de organisatie.

Dit boek, het vierde in de reeks over de Vijfde Discipline, bevat vele bijdragen van meer dan honderd schrijvers. Deze stukken beschrijven de instrumenten en methoden, verhalen en weerspiegelingen, richtlijnen, oefeningen, valkuilen en ideeën die mensen toepassen om scholen te veranderen in lerende organisaties. Lerende scholen moet worden gezien in het verlengde van de eerder verschenen boeken over de Vijfde Discipline, waarin wordt beschreven hoe bedrijven tot lerende organisaties omgevormd worden. Dezelfde aanpak blijkt namelijk ook toepasbaar op scholen. Door de vele voorbeelden en praktijkgevallen krijgt de lezer direct een goed en helder beeld van een lerende school.

Info van de uitgever
[Academic Service, april 2011]

NBD Biblion bespreking

Dit kapitale werk is het vierde deel in de bekende 'Vijfde discipline-serie', waarin Peter Senge zijn denkbeelden over lerende organisaties in vijf leerdisciplines heeft vastgelegd: persoonlijk meesterschap, gemeenschappelijke visie, mentale modellen, teamleren en systeemdenken. Deze fundamentele managementinzichten en organisatieprincipes zijn in dit deel toegepast op scholen. In 191 artikelen geven 113 auteurs inzicht in hun inzichten, ideeen en verhalen, methoden, technieken en gereedschappen waarmee zij van onderwijsinstellingen lerende scholen maken. De artikelen zijn uiterst praktisch geschreven en erop gericht leerkrachten, schoolleiding en ouders te helpen bij het vinden van oplossingen van problemen. Telkens wordt daarbij gerefereerd aan de vijf leerdisciplines van Senge, waardoor het boek - verlucht met tal van schemata en modellen - een consistent en overtuigend werk is geworden. Een klassieker voor iedereen die werkt in of betrokken is bij het onderwijs.
(Biblion recensie, Drs. A. Schipper)

Lerende scholen

Het Vijfde Discipline-handboek voor onderwijzers, ouders en iedereen die betrokken is bij scholing

Peter M. Senge · alles van deze auteur 

€ 60.50

ISBN 9789052612973