menu
 winkelmandje 

Late Rembrandt

Jonathan Bikker

Juist in de grofweg laatste twintig jaar van zijn carrière vervaardigde Rembrandt (1606-1669) zijn meest karakteristieke en gewaagde schilderijen, etsen en tekeningen. Met het klimmen der jaren, en ondanks een aantal ingrijpende tegenslagen in zijn persoonlijke en professionele leven, kreeg zijn creativiteit een nieuwe impuls en veranderde hij radicaal van stijl. Kenmerkend voor zijn late periode zijn innovatieve expressieve technieken, onconventionele interpretaties van traditionele thema's, originele lichteffecten en invoelende verbeeldingen van de diepste menselijke emoties en gedachten. Deze uitgave mag zonder meer gezien worden als een herwaardering van zijn late oeuvre, zowel op doek als op papier, en geeft een invoelend en compleet beeld van de kenmerken en kwaliteiten van zijn late werk - het absolute hoogtepunt van Rembrandts uitzonderlijke talent.
info van de uitgever
[Rijksmuseum/National Gallery/Mercatorfonds, 2015]

NBD Biblion bespreking
De National Gallery Londen en het Rijksmuseum Amsterdam presenteren in 2014 en 2015 werken van de late Rembrandt (1606-1669) uit de periode vanaf ca. 1650 tot zijn dood in 1669. Deze mooie catalogus in groot formaat bevat essays van deskundigen van beide musea. In 14 hoofdstukken komen allerlei facetten van zijn werk aan de orde, zoals zijn latere zelfportretten, observaties van het dagelijkse leven, zijn experimentele technieken in schilderijen, etsen en tekeningen evenals zijn weergave van licht, intimiteit, contemplatie, innerlijke strijd en verzoening.
Opvallend is zijn directe en krachtige voorstelling van menselijke emoties in de zijn kenmerkende losse en eigenzinnige stijl die hem tot een meester maken. Zijn werken zijn prachtig in kleur afgedrukt, samen met vele detailfoto's en afbeeldingen van vergelijkbaar werk van andere kunstenaars.
Noten, literatuur, tijdlijn, een lijst van tentoongestelde werken, index, fotoverantwoording en bruikleengevers besluiten deze schitterend uitgevoerde uitgave van het Mercatorfonds.

Late Rembrandt

Jonathan Bikker · alles van deze auteur 

€ 19.90

ISBN 9789462300521