menu
 winkelmandje 

Kinderen met een ster

Martine Letterie

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. 'Dag huis,' zegt ze zacht. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt...
In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

info van de uitgever
[Uitgeverij Leopold, 2e druk 2017]

NBD Biblion bespreking
Deze voorleesverhalen zijn geschreven in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, omdat steeds jongere kinderen dit kamp bezoeken. Ze zijn gebaseerd op verhalen van mensen die de oorlog als kind meemaakten. Zes jonge kinderen staan centraal in zo'n dertig verhaaltjes van twee tot drie pagina's elk. Het zijn gewone kinderen, totdat ze een ster moeten dragen. Heel normale dingen mogen ze dan plots niet meer. Er wordt uitsluitend verteld wat het jonge kind meekrijgt. Ze begrijpen nog niet wat er werkelijk gebeurd. Zo is Rosa heel blij dat ze op haar zesde verjaardag een bolerootje krijgt met een echte gele ster. Nu voelt ze zich groot. Ze ziet dat haar moeder er verdrietig van wordt. Waarom wordt niet uitgelegd. Het is aan de voorlezer om hier eventueel dieper op in te gaan. Na een gedeelte dat zich afspeelt aan het begin van de oorlog, volgt een deel over het leven in het kamp, waar ouders hun uiterste best doen om het voor de kleintjes zo aangenaam mogelijk te maken. Het eindigt met enkele Joodse gezinnen die het kamp overleven. Eenvoudig taalgebruik. Bevat vele sfeervolle kleurenillustraties, ook paginagroot. Achterin wordt verteld waar de verhalen vandaan komen. Voorlezen vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Kinderen met een ster

Martine Letterie · alles van deze auteur 

€ 15.99

ISBN 9789025869571