menu
 winkelmandje 

Kids & Co

van kinderwens naar co-ouderschap in een niet-traditioneel gezin

Joriene de Vos

Vader of moeder worden is een wens die niet voor iedereen vanzelfsprekend werkelijkheid wordt. Je bent bijvoorbeeld single, valt op mensen van hetzelfde geslacht, of je partner kan of wil je kinderwens niet vervullen. Een kind krijgen met iemand die niet je liefdespartner is, kan dan uitkomst bieden.
Wanneer je voor co-ouderschap kiest kom je voor veel vragen te staan. Met wie wil jij het co-ouderschap aangaan? Waar gaat jullie kind wonen? Wie betrekken jullie bij de opvoeding? En vooral: wat heeft jullie kind nodig om zich veilig te voelen en uit te groeien tot een evenwichtige volwassene?
Voor elk kind is een veilige, stevige basis essentieel voor zijn (sociaal-emotionele) ontwikkeling. Welke uitdagingen kom je bij co-ouderschap tegen? Hoe ga je daarmee om? Dit praktische boek doorloopt alle fases vanaf de kinderwens tot het concreet invulling geven aan jullie co-ouderschap.
Joriene de Vos is psycholoog en heeft als missie ouders bekender te maken met wat een kind werkelijk nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Ze las nagenoeg alle boeken en onderzoeken die de laatste veertig jaar over ouderschap en het hechtingsproces verschenen zijn en bezoekt regelmatig congressen over deze onderwerpen. Zelf geeft Joriene ook lezingen en workshops.
info van de uitgever
[Mens!, 20165]

NBD Biblion bespreking
Dit boek gaat over het krijgen van een kind met iemand die niet je liefdespartner is en met wie je dus normaal gesproken ook niet samenwoont. Bijvoorbeeld als je alleenstaand bent, als je partner je kinderwens niet kan of wil vervullen of als je valt op mensen van hetzelfde geslacht. De tekst is specifiek gericht op de voorbereidingsfase van een dergelijk 'co-ouderschap' (duidelijk iets anders dus dan co-ouderschap na een (echt)scheiding). In acht hoofdstukken komen de belangrijkste vragen langs, waarbij steeds het belang van het kind voorop moet staan. Aan de orde komen onder andere de hechtingstheorie, het zoeken en vinden van een co-ouder, de afspraken die je maakt, de conceptie en bevalling, de kraamtijd en de langere termijn. Uit de tekst en de (kort beschreven) voorbeelden blijkt dat het om een complexe constructie gaat die vraagt om veel aandacht en zorg. Helaas is de tekst van het boek niet altijd even duidelijk geformuleerd. Het boek bevat een uitgebreide literatuur- en bronnenlijst en een vragenlijst co-ouderschapsplan. Joriene de Vos is psychologe en schreef eerder 'Alles kids' (2016)*.

Kids & Co

van kinderwens naar co-ouderschap in een niet-traditioneel gezin

Joriene de Vos · alles van deze auteur 

€ 18.50

ISBN 9789463160421