menu
 winkelmandje 

Karmaonderzoek 5

Rudolf Steiner

”Met vooruitziende blik nam Steiner waar dat er geen gezond sociaal leven zou kunnen ontstaan, zolang de realiteit van karma en reïncarnatie niet in de praktijk van het dagelijks leven zou doordringen. Het leren hanteren van reïncarnatie en lotsbeschikking als belangrijkste factoren in de sociale werkelijkheid wordt daarmee tot een algemene cultuurtherapie.”
(Uit het Nawoord)

In het laatste jaar van zijn leven sprak Rudolf Steiner met een ongekende directheid en concreetheid over reïncarnatie en karma. Deze laatste bundel van de '5 karmabanden' bevat de karma voordrachten uit de laatste maand van Steiners openbare werkzaamheid.

Alle grote thema's uit 1924 worden hierin samengevat en tot een nieuw hoogtepunten gevoerd. Centraal staat de innerlijke problematiek van de nieuwe tijd. Steeds vaker maken mensen crises door die niet vanuit gangbare theorieën te verklaren zijn. Psychotherapeuten stuiten daarbij op grenservaringen en 'oud karma' dat niet verwerkt kan worden.

Nieuwe - karmische - gezichtspunten en therapieën worden noodzakelijk. Dat is waarop Steiner zich in deze voordrachten richt. Hij voorzag de noodzaak van een cultuurtherapie, die de brug zou kunnen slaan tussen de kosmische en de aardse zijden van de mens.

Een nieuwe socialiteit zou moeten worden ontwikkeld - om te beginnen in de antroposofische beweging zelf. Dat mensen die steeds individueler worden toch tot duurzame vormen van samenwerken en -leven komen, is alleen mogelijk door een groeiend inzicht in de m=karmische achtergrond van eigen en andermans idealen, vermogens en onvermogens.

(GA 238)
(Vrij Geestesleven, 2000)

(GA 238)

Karmaonderzoek 5

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 27.50

ISBN 9789060385333

Antiquariaat

Dit boek is ook tweedehands beschikbaar in het antiquariaat van ABC Antroposofie.

Prijs: € 15.00