menu
 winkelmandje 

In schemerland

Astrid Lindgren

Lezen, rekenen en meccano, de hele dag in je bed liggen en niet naar school gaan. Dat klinkt leuk maar als je de hele dag pijn aan je been hebt … dan is dit ook niet alles.

Onze hoofdpersoon heeft daar op heel eigen wijze iets op gevonden. Thomas lost dit op in Schemerland, Het Land Dat Er Niet Is. Hoe?

Thomas vertelt: Iedere dag als de schemering valt, tikt meneer Rozenstaf op het raam. Hij loopt dwars door het raam naar binnen en vraagt of ik zin heb om mee te gaan. Maar hoe? Ik kan niet lopen. Meneer Rozenstaf pakt me bij de hand. 'Dat doet er niet toe,' zegt hij. 'Dat doet er niet toe in Schemerland.' En dan lopen we door het raam heen naar buiten, zonder het open te maken.

info van de uitgever
[Hoogland & Van Klaveren, 2013]

NBD Biblion bespreking
Thomas ligt al een jaar in bed en zal wellicht nooit meer kunnen lopen. Hij houdt van de schemering, want dan komt meneer Rozenstaf op bezoek. Met hem kan Thomas over de stad Stockholm vliegen en Schemerland bezoeken. In 'Het Land Dat Er Niet Is' kan Thomas alles doen wat zijn hartje begeert: de koning en de koningin bezoeken, dansen, met elanden praten, een tram of een bus besturen.
Deze ode aan de fantasie is in een rustige, beschrijvende stijl verwoord. Thomas is zelf aan het woord en de lezer maakt als het ware de tocht met hem mee. Thomas moet noodgedwongen in bed blijven, maar in zijn fantasie kan hij reizen waarheen hij wil. Dat biedt vreugde en troost zodat zijn lot draaglijk is.

De illustraties met ijle luchten, donkere huizen en oude gebouwen hebben iets dromerigs. Qua sfeer en beeldtaal vormen de illustraties in gemengde techniek een perfecte aanvulling op de tekst. De gevarieerde bladspiegel is aantrekkelijk en het boek ligt als voorleesboek aangenaam in de hand. Mooie verzorgde uitgave op stevig, crèmekleurig papier waarop de illustraties met veel oranje- en bruintinten mooi uitkomen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

In schemerland

Astrid Lindgren · alles van deze auteur 

€ 13.50

ISBN 9789089671424