menu
 winkelmandje 

IJsbarbaar

Rob Ruggenberg

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

'Er zijn maar weinig schrijvers die zulke goede en spannende historische boeken kunnen schrijven als Rob Ruggenberg.' - Seven Days

[Querido, 2018]

NBD Biblion bespreking
Het is 1624 wanneer de Inuït Nunôk (13) wordt ontvoerd in Groenland en door plunderende zeelui naar Holland meegenomen. Hij wordt verkocht aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar; laten zien hoe je rauw vlees eet. Maar Nunôk wil terug naar Groenland, naar zijn vriendinnetje Orpa, en ontsnapt. Hij komt terecht bij walvisvaarders.
Sfeervol opgetekend historisch, deels waargebeurd, avonturenverhaal waarin je je goed kunt inleven in de vreselijke ontberingen die Nunôk moet doorstaan. Aangrijpend en spannend is de slotpassage, waarin hij met een ijsbeer vecht en geholpen wordt door zijn grootste tegenstander op de Blauwe Duyf.
Het met vaart geschreven boek bestaat uit drie delen. Deel een speelt zich af in Groenland, het tweede deel op reis naar Nederland en het leven daar, het derde deel op de IJszee en in Groenland.
Met achterin een epiloog, verantwoording en woordenlijst. Op het spannende omslag is Nunôk in gevecht met een ijsbeer met op de achtergrond een groot zeilschip. Prijs van de Jonge Jury 2013. Voor zijn debuut 'Het verraad van Waterdunen' (2006)* kreeg de auteur een Vlag en Wimpel. Vanaf ca. 12 jaar.

IJsbarbaar

Rob Ruggenberg · alles van deze auteur 

€ 7.50

ISBN 9789045115955