menu
 winkelmandje 

Homme en het noodgeval

Annejan Mieras

Het is geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer, dus Homme moet bij Tim. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks, en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders…

Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat Homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt?

Annejan Mieras schrijft een verhaal dat tegelijkertijd hartverscheurend en hartverwarmend is. Over kinderen in situaties waar ze zelf geen stem in hebben, en hoe ze zich daarin staande houden. En over de onverwachte bijzondere kanten die dat kan hebben. Met een prachtig omslag en ijzersterke 'ijzerdieren' van Linde Faas.

info van de uitgever
[Lemniscaat, 2019]

NBD Biblion bespreking
Hommes moeder heeft geregeld dat zijn rare klasgenootje Pien een tijdje bij hen komt logeren, omdat haar moeder ziek is. Homme (bijna 10) vindt het maar niks: hij moet bij zijn broer op de kamer, zijn kampeervakantie gaat niet door en Pien hoeft geen boontjes te eten. Hommes vriend Kees, de fietsenmaker, raadt hem aan om onderzoek te doen naar Pien.
Schrijfster Annejan Mieras debuteerde met "Portiek Zeezicht' waarin het vooral om de (vele) personages en hun ontwikkeling draait en niet zozeer om een plot. Dat geldt ook voor dit tweede boek waarin Mieras heel mooi laat zien, zonder dat het sentimenteel wordt, hoe Hommes houding tegenover Pien in vier herfstweken verandert.
In beide boeken speelt een depressieve ouder op de achtergrond een belangrijke rol. Ook al beleeft de lezer dit verhaal via ik-figuur Homme, de korte gedichten aan het eind van elk hoofdstuk zijn van Pien en tonen haar gevoelens. Geweldig hoe Mieras het gedicht "Het moment' van Wislawa Szymborska onopvallend weet te vervlechten met Piens gedichten. De heerlijk herfstige omslagillustratie en alle grappige lijntekeningen van de ijzerdieren zijn van Linde Faas. Goed, prettig geschreven verhaal over jaloezie, de invloed van een zieke ouder en een voorzichtige vriendschap. Vanaf ca. 9 jaar.

Homme en het noodgeval

Annejan Mieras · alles van deze auteur 

€ 14.95

ISBN 9789047711827