menu
 winkelmandje 

Hollandse Meesters

uit de Hermitage

Irina Sokolova (red.)

In het najaar van 2017 komen zestig Hollandse Meesters uit de Hermitage St. Petersburg terug naar hun geboortegrond. Veel van deze zeventiende-eeuwse schilderijen zijn voor het eerst sinds eeuwen weer in Nederland, want de liefde van de russen voor de Hollandse Meesters begon vroeg. Peter de Grote kocht in de zeventiende eeuw al Hollandse werken aan en zijn opvolgers deden er in hun verzamelwoede nog een schepje bovenop.

Over de liefde van de Russen voor de Hollandse Meesters en de invloed ervan op hun eigen kunstontwikkeling is tot nu toe nog maar mondjesmaat gepubliceerd. Hollandse Meesters uit de hermitage brengt voor het eerst uitgebreid in kaart waarom de Russen zo van de 'Hollanders' hielden, hoe de collecties gevormd werden (en dat er ook wel eens wat misging bij het transport) en hoe de schilderijen de Russische kunst diepgaand hebben beïnvloed.

Behalve veel achtergrondinformatie en nieuwe inzichten bevat dit boek een ongekende rijkdom aan beeldmateriaal. Kortom, een standaardwerk dat zowel voor de kenner als voor de minder ingewijde liefhebber veel te bieden heeft.

info van de uitgever
[Hermitage, 2017]

NBD Biblion bespreking
De Hermitage in Sint-Petersburg herbergt een rijke collectie aan Hollandse Meesters uit de 17de en 18de eeuw. De grote voorliefde van Russische monarchen en aristocratie voor deze schilderijen nam een begin tijdens de regeerperiode van tsaar Peter de Grote. Voorstelling van meer dan zestig schilderijen van vijftig kunstenaars uit dit museum voorzien van deskundig commentaar in duidelijke druk op schilder, onderwerp, compositie, enz.
Paginagrote afbeelding in kleur van ieder werk, met telkens een detail weergegeven op twee pagina's. Ook nog foto's van deze werken in de zalen van de Russische Hermitage. Verder acht geïllustreerde bijdragen door specialisten over onder meer de Hermitage, de Nederlandse invloed in de Russische schilderkunst, keizerlijk porselein met schilderijenreplica's en een essay van Cees Nooteboom. Achterin referentiebeelden bij de schilderijen, korte biografieën van de schilders, literatuurlijst en register van voormalige collectioneurs en eigenaars.
Een zeer goed en mooi verzorgd overzicht van de diversiteit van de schilderkunst in de Gouden Eeuw.

Hollandse Meesters

uit de Hermitage

Irina Sokolova (red.) · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789078653684