menu
 winkelmandje 

Hoe denk je als een vleermuis

Peter Cave

Hoe weet je dat je bestaat? Wat betekent het om een toekomst te hebben? Ben je je brein? Wat betekent het om vrij te zijn? Hoe weet je wat kennis is?
Een vrouw gaf haar ongeruste vriendin het advies: 'Wees filosofisch, dan hoef je er niet meer aan te denken'. Filosofisch zijn wordt soms opgevat als het aannemen van een zekere gelatenheid ten opzicht van de wereld, een 'kalmtisme'. Maar de westerse filosofie is verre van kalm. Filosofen denken. Ze denken na over nadenken en ze denken na over hoe we denken over de wereld, over hoe we onszelf beschouwen, over de vraag hoe we aan een besef van goed en kwaad komen, over hoe we de zin van het leven vinden (als we dat al doen).

Hoe denk je als een vleermuis helpt je misschien niet om als een vleermuis te denken, maar het zal je zeker helpen om te denken als een filosoof. Dit is een slimme, geestige en onderhoudend geschreven inleiding op het onderwerp door een van de meest geëngageerde Britse schrijvers op het gebied van filosofie.

Info van de uitgever

[Winkler Prins, 2011]

NBD Biblion recensie

Sinds de dominee en de pastoor het veld hebben geruimd, hebben filosofen en would-be filosofen het terrein van de levensvragen van hen overgenomen. Daarbij dreigen zij de winst van een halve eeuw analytische wijsbegeerte te vergeten: de gedachte namelijk dat het bij nadenken helpt als je dat zorgvuldig en helder probeert te doen. Peter Cave, als filosoof verbonden aan de City University in Londen, laat zien hoe dat helder denken werkt. In 35 korte stukjes behandelt hij vragen op het gebied van onder andere goed en kwaad, mooi en lelijk, lichaam en geest, vrijheid en noodzaak, waarbij hij als met een hogedrukspuit de problemen reinigt van allerhande aangroeisels die het gevolg zijn van slordig taalgebruik. De lezer heeft geen voorkennis nodig, maar waarschijnlijk wel een bril, want de letter is klein. En hij moet bereid zijn om stevig na te denken, maar het resultaat is die moeite zeker waard. Bevat register en verklarende woordenlijst.

Hoe denk je als een vleermuis

Peter Cave · alles van deze auteur 

€ 5.00

ISBN 9789000304837