menu
 winkelmandje 

Hoe de stof de geest kreeg

De evolutie van het ik

Arie Bos

Dit boek gaat over de samenhang tussen stof en geest. Het is in de wetenschap gebruikelijk de mens geheel te verklaren vanuit de stof. Anderen, de 'spirituelen', zijn vaak alleen geïnteresseerd in de geest, die de stof naar zijn hand zou kunnen zetten.

Beide benaderingen zijn eenzijdig en leiden elk uiteindelijk naar een extreme kijk op het menselijke leven en de cultuur. Maar we leven nu eenmaal in een wereld die wij graag als samenhangend willen verklaren.

Op de zoektocht naar die verklaring komen we vragen tegen als: wat is het verschil tussen dieren, de vroegste mensachtigen, de Neanderthaler en de moderne mens ? Wat is leven? Bepaalt DNA wie wij zijn? Is seks nodig voor het voortbestaan van het leven? Heeft de dood altijd bestaan? Waar zit het 'ik' eigenlijk? Is er bewustzijn mogelijk zonder hersenen? Zijn wij alleen maar natuur? Zouden wij vrij kunnen handelen als we alleen maar natuur zouden zijn? Of zijn we ook geest? Zo ja, wat hebben beide met elkaar te maken en wat is de geest dan eigenlijk?

De auteur probeert samenhangen aan te tonen en te verklaren. Deze zoektocht kan onze opvattingen over de menselijke natuur ten goede komen.

--------------

Arie Bos is huisarts in Amsterdam Centrum en leidt huisartsen op aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij was oprichter en voorzitter van Buddy-organisatie 'Metgezel' voor mensen met aids. Hij doceert wetenschapsfilosofie aan medisch studenten aan het Utrechts Medisch Centrum. Hij is auteur van vele artikelen in vele tijdschriften en van een boek: AIDS (Zeist 1987).

Roel van Wijk, moleculair celbioloog en verbonden aan het International Institute of Biophysics zegt over Hoe de stof de geest kreeg: 'Een boek met uren van boeiende gesprekken waarin de schrijver de kosmos bekijkt en laat zien hoeveel de wereld buiten je, van klein naar groot, te genieten geeft. Het voelt als een reis vol wisselende perspectieven in wetenschap en wijsheid. De schrijver acht het aannemelijk dat niet het samengaan van bepaalde moleculen leven voortbrengt, maar dat juist het leven er voor zorgt dat deze moleculen samen zijn. Een kijk op leven en bewustzijn met voor de wetenschap nog veel onopgeloste vragen.'

Ook Jos Kessels, filosoof, auteur en directeur van Het Nieuwe Trivium is enthousiast: 'Fascinerend! Arie Bos koppelt grote kennis van zaken aan een lichtvoetige, leesbare stijl. Je wordt als lezer meegesleept in een omvangrijk en verrassend onderzoek naar hoe je zelf in elkaar zit. Bos laat gedetailleerd zien dat het dominante wetenschappelijke beeld van de menselijke ontwikkeling talloze zwakke plekken vertoont. Tegelijk schetst hij een verbazingwekkend, goed onderbouwd alternatief. Een beeld waarin niet de stof maar de geest centraal staat. Intussen krijg je als lezer voortdurend onverwachte inkijkjes, zowel in je eigen vooroordelen als in de blinde vlekken van de reguliere wetenschap. Maar er is troost: onbevooroordeeld onderzoek.'

(Christofoor, 2008)

Hoe de stof de geest kreeg

De evolutie van het ik

Arie Bos · alles van deze auteur 

€ 29.95

ISBN 9789062388547