menu
 winkelmandje 

Het Oude Egypte

Ian Shaw

De oude Egyptenaren met hun piramides en mummies zijn nog altijd een bron van fascinatie. Vooral de religieuze rituelen rond de dood spreken al duizenden jaren tot de verbeelding. Vrijwel allemaal hebben we een 'plaatje' in ons hoofd van het oude Egypte, maar hoeveel weten we eigenlijk echt van deze beschaving? Nu Egypte als vakantiebestemming steeds meer in trek is, lijken we voor informatie over de Oud-Egyptische cultuur aangewezen te zijn op ofwel summiere vakantiegidsteksten, of op omvangrijke wetenschappelijke studies. Dit boekje toont dat er ook in kort bestek veel interessants te vertellen valt. We zien hoe onze huidige ideeën over Egypte niet alleen gebaseerd zijn op de ontdekkingen van vroege Egyptologen, maar ook op boeiende nieuwe soorten bewijsmateriaal.
Dr. Ian Shaw (1961) is lector Egyptische archeologie aan de universiteit van Liverpool, schrijver van diverse boeken over Egypte waarin hij zich specialiseerde in de (oude) Egyptische oorlogsvoering. Recentelijk is hij actief betrokken bij diverse actuele opgravingen in Egypte.
info van de uitgever

NBD Biblion bespreking
Dit boek is niet het zoveelste overzicht van de oud-Egyptische geschiedenis en cultuur. Het behandelt de manier waarop egyptologen (en anderen) omgaan met informatie over het oude Egypte. Daarbij wordt duidelijk gemaakt dat de interpretatie van archeologisch materiaal gekleurd wordt door de achtergrond van de onderzoeker. Deze aanpak is ongewoon, maar zeer verhelderend. Hoewel de lezerskring misschien beperkt is, kan de geinteresseerde in de oudheid veel nuttigs uit dit boek opdoen, mede omdat de schrijver (lector Egyptische archeologie aan de universiteit van Liverpool) duidelijk ter zake kundig is. Met een aantal foto's en tekeningen in zwart-wit, overzichten van geraadpleegde literatuur en nuttige websites, een chronologisch overzicht en een register.

Het Oude Egypte

Ian Shaw · alles van deze auteur 

€ 5.00

ISBN 9789062710911