menu
 winkelmandje 

Het evangelie naar Johannes

Rudolf Steiner

In de opvatting van Rudolf Steiner is de verbinding van de zonnegeest Christus met de aarde een realiteit. In tal van voordrachten werkt Steiner deze opvatting uit. De bekendste daarvan zijn de voordrachten die hij heeft gehouden over het evangelie van Johannes, het meest esoterische van de vier evangeliën. Steiner belicht hierin een reeks indrukwekkende thema´s: - de leer van de Logos - christelijke esoterie - de missie van de aarde - de opwekking van Lazarus - de voorchristelijke inwijding - het mysterie van Golgotha - het doorwerken van de Christus-impuls in de geschiedenis - de christelijke inwijding - de jonkvrouw Sophia en de heilige Geest. (GA 103) Werken en voordrachten, deel c7.
Info van de uitgever
[Christofoor, 2e druk 2014]

NBD Biblion bespreking
Rudolf Steiner heeft veel voordrachten gehouden over de evangelien. Hier probeert hij de 'geheimen' van het Johannes-evangelie te ontdekken, iets dat elk mens kan met behulp van geesteswetenschap. Hij doet dit aan de hand van verschillende onderwerpen: de komst van Christus in het perspectief van de evolutie van aarde en mensheid; de ontwikkeling van de liefde op aarde; de christelijke inwijdingsweg; de opwekking van Lazarus; hij geeft een verrassende visie op de auteur van het evangelie en hij kijkt naar de theologen van zijn tijd.
Het nawoord van Klaus von Stieglitz is interessant omdat hij kanttekeningen zet bij Steiners kennis van die theologen. Ellen Huidekoper toont hoe het Johannes evangelie bekeken vanuit de antroposofie het beleven van Christus dichtbij kan brengen.
Het is een interessant boek (uit de sere 'Werken en voordrachten'; zoals in die serie gebruikelijk, goed verzorgd en vertaald) dat nieuw licht werpt op het evangelie en vooral door het nawoord je ook anders aan het denken zet. Voor iedereen die met christologie, theologie, antroposofie of meditatie bezig is.

(GA 103 Das Johannes-Evangelium)

Het evangelie naar Johannes

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 32.50

ISBN 9789083052052

Antiquariaat

Dit boek is ook tweedehands beschikbaar in het antiquariaat van ABC Antroposofie.

Prijs: € 15.50