menu
 winkelmandje 

Groter dan de lucht, erger dan de zon

Daan Remmerts de Vries

Tijdens een zomerkamp op Vlieland krijgt de elfjarige Elmer een klap op zijn hoofd. Die nacht hoort hij ineens een geheimzinnig wezen, ene Lomax. Deze Lomax is gekomen, beweert hij, om Elmer te helpen. Aangemoedigd door de influisteringen van zijn bezoeker komt Elmer in opstand tegen alles wat hij moet. In het begin lijkt dit goed uit te pakken. Maar als Elmer wraak neemt op een van de jongens uit zijn klas, gaat alles mis. Is
het mogelijk om aan de macht van Lomax te ontsnappen?

Iedereen heeft stemmen in zijn hoofd. Maar moet je ernaar luisteren? Moet je ze gehoorzamen? En vooral: is het mogelijk om ze weer kwijt te raken?
info van de uitgever
[Querido, 2015]

NBD Biblion bespreking
De 11-jarige, gevoelige Elmer (enig kind en zonder vrienden) wordt tegen zijn zin naar een zomerkamp op Vlieland gestuurd. Na een vervelend voorval daar, hoort hij opeens een dwingende stem in zijn hoofd die hem niet meer met rust laat. Die stem, die zichzelf Lomax noemt, gedraagt zich steeds meer als een boze geest die Elmer ervan weet te overtuigen dat hij een eenzame sukkel is die niet meer zonder hem kan. Het gaat in alle opzichten van kwaad tot erger.
Het ik-verhaal is in drie delen geschreven, waarvan het tweede deel in dagboekvorm, hoewel dat meer lijkt op een ingesproken dan een geschreven tekst. De intieme zielenroerselen van Elmer en zijn langzaam toenemende gekte kruipen de lezer onder de huid. Daarom komt de positieve wending in het derde hoofdstuk echt als een opluchting. Hoewel die merkwaardige en enigszins komische wending als gezocht zou kunnen worden beoordeeld, blijft de geloofwaardigheid stevig overeind – ook omdat Elmer begrijpelijkerwijs hierdoor het spoor hervindt.
Er wordt wat veel gevloekt in het boek. Mooi geschreven en levensecht verhaal over een jongen die 'stemmen' hoort en dat met niemand mag delen. Vanaf ca. 10 jaar.

Groter dan de lucht, erger dan de zon

Daan Remmerts de Vries · alles van deze auteur 

€ 14.99

ISBN 9789045118628