menu
 winkelmandje 

Gnosis

De derde component van de Europese cultuur traditie

Gilles Quispel (redactie)

Het bijzondere van dit boek is, dat het de cultuurgeschiedenis van Europa als een driestromenland beschouwt. In Athene werd de rede ontdekt. En in Jeruzalem het geloof. Maar de oorsprong van de Gnosis ligt in Alexandrië. Daar is zij in het gebied van een vrijzinnig jodendom ontstaan en heeft altijd door bestaan, tot zij uitmondde in Theosofie, Antroposofie en Rozenkruis.

Met dit uitgangspunt heeft Gilles Quispel achttien zeer diverse auteurs samengebracht. Allen hebben zij de rijke geestelijke stroming die de gnosis was en is, van hun kant belicht.

Dat levert thema's op als: De vrouw en de gnosis, de onbekende God in de gnosis, Plotinos en de gnosis, Hegel en de gnosis, Het geheim van de goddelijke Sophia, Faust en de gnosis, Gnosis en antroposofie. Maar ook: De achtergrond van Montaillou, Mani en Augustinus, Martin Buber en C.G. Jung, enz.

Steeds gaat het om gnosis als de 'kennise des harten', om de innerlijke ervaring die zich in beelden uitdrukt. ”in deze bundel”, zegt Gilles Quispel in zijn inleiding, ”hebben de experts met de stukken aangetoond dat de Gnosis van alle tijden is”.

[info van de uitgever]

Gnosis

De derde component van de Europese cultuur traditie

Gilles Quispel (redactie) · alles van deze auteur 

€ 28.50

ISBN 9067322903