menu
 winkelmandje 

Giordano Bruno

’Een komeet raasde over Europa’

Giordano Bruno (1548-1600) doorbrak de middeleeuwse idee dat de wereld besloten zou liggen binnen kristallen sferen. Voor Copernicus was de zon nog het middelpunt van het eindige universum. Bruno ging verder, hij bewees dat het heelal oneindig moet zijn. Daarmee heeft hij zowel de menselijke geest als de wetenschap uit een enge, bedompte kerker bevrijd.

Zijn leven was één grote poging om het grenzeloze heelal en de mens daarin als één levend organisme te beschrijven. Hij getuigde van het verband tussen macrokosmos en microkosmos en van de daaruit voortvloeiende taak van de mens. Hiermee was hij zijn tijd ver vooruit. Zijn leven eindigde op de brandstapel, na zeven jaren van ondervraging en marteling. ..

Bruno werd geboren aan de Golf van Napels, niet ver van de Vesuvius. Deze machtige vulkaan staat symbool voor de onstuimige kracht waarmee zijn woorden uitstroomden, als resultaat van zijn onafgebroken worsteling om een hoger bewustzijn te bereiken. De wetenschap kan moeilijk de hand leggen op zijn ideeën en gedachten; Bruno toont de basis waarop wetenschap en geestelijke kennis elkaar kunnen ontmoeten.

”Een komeet raasde over Europa”, zegt Hegel van hem. Zijn spoor volgen leidt tot een innerlijke ”renaissance”.

(Rozekruis Pers, 2002)

Giordano Bruno

’Een komeet raasde over Europa’

€ 9.95

ISBN 9789067322676