menu
 winkelmandje 

Geheimen uit de kloostertuin

Tuinbeleving als inspiratiebron

Tini Brugge

Kloostertuinen vormen een bron van inspiratie. In aanleg, vormgeving of keuze van planten en bomen weerspiegelen ze het geloof van de kloostergemeenschap. Dit sfeervolle boek brengt ons in contact met de diepere lagen van de natuur en daarmee ook met onszelf.

Met Geheimen uit de kloostertuin ontdek je eeuwenoude tradities in de omgang met de bomen en planten die we vandaag ook kennen. De stille tuinen rond kloosters in Nederland en Vlaanderen herbergen wijsheden die ons kunnen helpen dichter bij de natuur te leven. Ze nodigen ons uit om ook zelf te werken aan een tuin vol verhalen, stilte of herinnering.

De auteur put uit de unieke rijkdom van de kloosterkruidentuinen als bron van levensonderhoud, maar ook van spiritualiteit. Een boek dat tegelijk praktisch en spiritueel is, maar ook een ideaal geschenkboek voor het aanleggen van je eigen rustgevende en genezende tuin.

Tini Brugge zoekt naar een diepere laag in alledaagse activiteiten zoals bloemschikken, koken en tuinieren. Op het raakvlak van natuur, milieu en geloof schreef ze boeken waarin de zorg om de schepping centraal staat en tot een nieuwe creativiteit leidt. Ze is auteur van onder andere Bloemen geven zin en Hemelse spijzen.
Isabel Rottiers heeft haar talent als fotografe al meermaals bewezen in boeken als Bloeiende woorden, Stemmingen en Bloemfontein. Zij specialiseert zich in thema's als natuur, stilleven, interieur en architectuur. Door haar tijdloze, expressieve gebruik van licht, kleur en vorm spreken haar beelden boekdelen. De fraaie, verstilde beelden van kloostertuinen in dit geïnspireerde en inspirerende tuinboek zijn van haar hand.
[Lannoo | Ten Have, 2006]

Uit de NBD | Biblionrecensie:
Dit tuinboek bevat geen technische uitleg, maar beschrijft de kloostertuin vanuit diverse invalshoeken uitvoerig. Plattegrond en inrichting ervan zijn gebaseerd op de christelijke geloofstraditie. Deze koppeling wordt gedetailleerd uitgewerkt: diverse Bijbelcitaten worden gelinkt met de indeling van kloostertuinen en de inrichting ervan met - Bijbelse - bloemen, planten, bomen, groente, fruit, maar ook waterpartijen. Van al deze onderdelen worden historische e.a. wetenswaardigheden vermeld. Aldus geeft het boek op interessante wijze geheimen van kloostertuinen weer, maar beoogt hiermee de lezer vooral ook te leren tuinieren 'van binnenuit'. Dit betekent: leren stilstaan bij de tuin die hij voor zich zelf wenst te creëren en ook stilstaan bij de bronnen van leven die daartoe kunnen inspireren. Hierbij is de persoonlijke beleving en de symboliek van planten, bomen enz. de inspiratiebron voor 'geloven met je handen'.

Geheimen uit de kloostertuin

Tuinbeleving als inspiratiebron

Tini Brugge · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789059950610