menu
 winkelmandje 

Fra Bartolommeo

De goddelijke renaissance

Albert J. Elen & Chris Fischer

Deze rijk geïllustreerde catalogus (NL/ENG) verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen, met een uitgebreide bespreking van alle tentoongestelde werken en de voorbereidende tekeningen. Daarnaast wordt in vier inleidende essays het leven en werk en de atelierpraktijk van Fra Bartolommeo besproken, evenals de iconografie van de schilderijen en de verzamelgeschiedenis van de collectie tekeningen die uiteindelijk in Museum Boijmans Van Beuningen terechtkwam.
De catalogus is onder redactie van dr. Albert Elen, senior conservator prenten en tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen en Chris Fischer, hoofd van het Centre for Advanced Studies in Master Drawings in het Statens Museum for Kunst, Kopenhagen, en specialist van het werk van Fra Bartolommeo.

info van de uitgever
[Museum Boijmans Van Beuningen, 2016]

NBD Biblion bespreking
De dominicaan Fra Bartolommeo of Baccio della Porta behoort samen met Michelangelo, Rafaël en Leonardo da Vinci tot de belangrijkste schilders van de Italiaanse hoogrenaissance. In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat de kunstenaar stierf. Gekoppeld aan het feit dat het Museum Boijmans Van Beuningen ongeveer vijfhonderd voortekeningen bezit van de schilder, vormde dit de aanleiding tot het opzetten van een tentoonstelling. Dit boek vormt de catalogus. Vier inleidende essays besteden aandacht aan diverse aspecten van Fra Bartolommeo's leven en oeuvre. Vervolgens worden de belangrijkste schilderwerken, verdeeld over vijf periodes, in chronologische volgorde gepresenteerd. De nadruk ligt evenwel op meer dan honderdtwintig getekende studies. Deze illustreren zeer duidelijk het inventieve en creatieve proces van de geschilderde composities. Zeer goede en deskundige cultuurhistorische bespreking. Achterin nog noten, bibliografie en fotoverantwoording. Mooie aanvulling op het gebied van de Italiaanse renaissance(schilder)kunst.

Fra Bartolommeo

De goddelijke renaissance

Albert J. Elen & Chris Fischer · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789069182957