menu
 winkelmandje 

Egoïsme en altruïsme

Rudolf Steiner

'Als de roos op egoïstische wijze mooi wil zijn, als zij tot haar volle schoonheid wil uitgroeien, dan wordt door haar de tuin op zijn mooist.' - Rudolf Steiner.

Wie komt nooit met egoïsme in aanraking? Rudolf Steiner gaat in deze voordracht niet zozeer in op psychologische oorzaken, maar hij behandelt de vragen: waardoor bestaat egoïsme eigenlijk, en waar huist egoïsme in de mens? Hoe is egoïsme te overwinnen? Eveneens gaat hij in op het karakter van altruïsme, en de mogelijkheden tot dwaling en tot vrijheid.

Een tekst om tot kennis en begrip te komen, van jezelf en van elkaar.
Info van de uitgever
[Uitgeverij Pentagon, 2010]

Uit de inhoudsopgave:

EGOÏSME EN ALTRUÏSME
Berlijn, 25 november 1909
Egoïsme in terechte en in onterechte vorm. Egoïsme en altruïsme.
De plant offert op onbewuste wijze; de mens moet bewust een offer brengen, om het hogere Ik geboren te laten worden. Het wezen van de mens in zijn negenledigheid. De verhouding van gewaarwordingslichaam tot de gewaarwordingsziel met betrekking tot het egoïsme. De wet van de zelfkorrektie van alle bestaan. Verstands- en bewustzijnsziel met betrekking tot het egoïsme. Het ideaal van het harmonisch samenklinken van binnenwereld en buitenwereld. Het probleem van het egoïsme in Goethes 'Wilhelm Meister'. Die Lehrjahre. Mignon. 'Die Bekenntnisse einer schönen Seele'. Het innerlijke kompositieprincipe van de 'Wanderjahre'. 'Die pädagogische Provinz'. Makarie. Wat in de mens lelijk en verkeerd is kan in iets goeds veranderen.

Aanvullende fragmenten:
OVER WIJSHEID, LIEFDE EN LEUGEN

Zürich, 17 december 1912
OVER HET OVERWINNEN VAN EGOÏSME
Bazel, 22 december 1918

Egoïsme en altruïsme

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 12.50

ISBN 9789490455095