menu
 winkelmandje 

Een heel bijzonder meisje

Anna van Praag

Een heftig, indrukwekkend relaas over opgroeien in de ban van een goeroe

In september 2015 werd Een heel bijzonder meisje gepresenteerd, de sterk autobiografische roman van Anna van Praag over een meisje dat volwassen wordt binnen een groepering die onder leiding staat van een charismatische vrouwelijke goeroe.

Met een aan naïviteit grenzende vanzelfsprekendheid vertelt de jonge Alicia over de uitwassen van het uitzinnige groepsleven rondom die ene vrouw: Sofía – een groep waarbinnen de grenzen van het moreel verantwoordelijke worden verkend én overschreden. Ook Alicia zelf wil niets liever dan in het middelpunt van Sofía's belangstelling staan…

Des te harder komt de klap aan als Alicia's familie – die hart, ziel en al haar geld aan de organisatie heeft verpand – als last wordt bestempeld en met de onverbiddelijke, keiharde kant van Sofía en haar organisatie wordt geconfronteerd. Het gezin blijft achter, gewond en ontregeld.

Hartverscheurend schrijft Alicia haar verhaal op, als één grote vraag aan Sofía, hoe dit alles heeft kunnen gebeuren – terwijl het hart van de volwassen lezer bloedt omdat hij heeft gezien wat zij niet zag: hoe haar gezin onder de handen van deze Sofía uiteen werd gerukt.

De reactie van pers en publiek op Een heel bijzonder meisje is unaniem: 'heftig' en 'dit móéten volwassenen lezen'.

NBD Biblion bespreking
'Je bent een heel bijzonder meisje,' zegt Sofía tegen Alicia. Deze woorden draagt Alicia voortdurend met zich mee. Het zijn woorden waarmee ze als het ware de wereld aan kan. Zowel de wereld van Casa Nostra, de gemeenschap waar Sofía leidster van is, als de 'echte' wereld, met regels, voorspelbaarheid en saaiheid. Toch is ook de wereld van Casa Nostra niet perfect, ontdekt Alicia, ondanks fantastische zomerweken op een Italiaans eiland. Sofía blijft voor Alicia echter een soort heldin. Jongerenroman van een auteur die thema's die dicht op ieders huid zitten, zoals vriendschappen, gezinsrelaties en het verlangen ergens bij te horen, op een bijzondere manier vormgeeft. Met zowel gedetailleerd uitgeschreven als onuitgesproken gedachten, en aandacht voor zowel de uitbundigheid als de rauwheid en eenzaamheid van het bestaan. Originele roman over de ontwikkeling van Alicia van negen- tot zestienjarige in de bijzondere context van een sekte-achtige gemeenschap. Vanaf ca. 15 jaar.

'Genuanceerd, met groot inlevingsvermogen en veel gevoel voor sfeer.' – Trouw

'Scherp en pijnlijk, maar toch ook op een elegante manier troostrijk.' – Karel Berkhout

Een heel bijzonder meisje

Anna van Praag · alles van deze auteur 

€ 14.95

ISBN 9789047707431