menu
 winkelmandje 

Divine surprise!

Het vrouwelijke in God

Othmar Keel

De catalogus bij de tentoonstelling : Divine Surprise! Het vrouwelijke in god' is een uitgave van FemArtMuseum, een museum zonder muren. De tentoonstelling, oorspronkelijk 'Gott Weiblich' geheten, is samengesteld uit de collectie van het ORIËNT+BIBEL Museum te Fribourg (CH).

FemArtMuseum haalde de tentoonstelling naar Amsterdam, waar het Bijbels museum haar gastvrij ontving. 'Divine Surprise!' is een verrassende zoektocht naar de vrouwelijke kanten van de God van de Bijbel. We zien ca 200 idolen en godinnen uit het oude Midden Oosten van ca 6000 v. Chr tot ca 200 na Chr.) die ons vele vormen van het goddelijk vrouwelijke laten zien.

Hoofdvraag is: wanneer en waarom is 'God, de vrouw' uit de Bijbel verdwenen? In de oudste (O.T.)teksten werd Jahweh immers aan een vrouwelijke partner (Asjera) gekoppeld. Ook bijbelteksten spelen dus een rol in dit onderzoek. In Genesis 1-27 lezen we: God schiep de mens naar Zijn beeld en gelijkenis (...) mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. God is dus mannelijk èn vrouwelijk. Hoe komen we dan aan dat dominante beeld van de masculiene God?

In de zeer prikkelende en informatieve inleiding gaat prof. dr. Othmar Keel, theoloog en samensteller van tentoonstelling en catalogus, nader op deze opzienbarende materie in.

De catalogus is uit het Duits in het Nederlands vertaald door archeologe Stella Lubsen-Admiraal. Deze uitgave van FemArtMuseum is door de schitterende afbeeldingen een volwaardige vertegenwoordiger van de tentoonstelling. 'Divine Surprise' was onderdeel van een drievoudige tentoonstelling, met één thema: Levenskracht, het vrouwelijke, in drie musea: Bijbels Museum te Amsterdam, Allard Pierson Museum te Amsterdam (Women for all seasons. Het beeld van de vrouw in de oudheid) en Museum voor Moderne Kunst Arnhem (Female Power).

info van de uitgever
FemArtMuseum, 2013

Divine surprise!

Het vrouwelijke in God

Othmar Keel · alles van deze auteur 

€ 7.90

ISBN 9789082035506

Antiquariaat

Dit boek is ook tweedehands beschikbaar in het antiquariaat van ABC Antroposofie.

Prijs: € 5.00