menu
 winkelmandje 

Dikke maatjes

Een Jakata-verhaal uit India

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen

De lievelingsolifant van de koning heeft een mooi leventje. Maar op een dag gaat er iets mis. Hij wil niet meer eten, is met geen stok in bad te krijgen en de hele dag laat hij zijn slurf somber hangen. Wat is er toch met hem aan de hand? De koning probeert erachter te komen. Ten slotte komt de wijze minister met de oplossing; iets waar niemand aan gedacht heeft...

Moniek Peek is erin geslaagd met haar kleurrijke prenten zowel de blijdschap als het verdriet in dit ontroerende verhaal prachtig uit te drukken.

Info van de uitgever
[Asoka, 2010]

NBS Biblion bespreking:
Het verhaal in dit prentenboek is gebaseerd op een oud volkssprookje uit India, waarin een olifant en een hond de hoofdrollen spelen. Op een dag krijgt de lievelingsolifant van de koning een hond op bezoek, die zijn speelkameraadje wordt. Als de hond na een poosje wordt verkocht, is de olifant doodongelukkig. De tekeningen, in het lichte en felle kleurpalet van rose, beige, turquoise, geel, blauw en groen, zijn zeer decoratief in een losse stijl gemaakt. De aquareltechniek is duidelijk zichtbaar. Correct perspectief en juiste anatomische weergave zijn niet aan de orde, waardoor de prenten een speelse en luchtige indruk geven. Uit de illustraties spreekt, naast veel aandacht voor patronen op textiel, een zeer decoratieve opvatting van bloemen (vlekken met puntjes en streepjes). In de tekening waarin het landschap uitgebeeld wordt met schapen, weides, bomen en een haas, doet de omgeving niet erg Indiaas aan. Dat maakt waarschijnlijk niets uit voor kinderen die zullen genieten van dit mooie verhaal uit de Jataka over vriendschap.

Dikke maatjes

Een Jakata-verhaal uit India

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen · alles van deze auteur 

€ 14.75

ISBN 9789056702342