menu
 winkelmandje 

De schilderijen van Museum Catharijneconvent (antiquariaat)

J. Dijkstra, P.P.W.M. Dirkse & A.E.A.M. Smits

tweedehands boek

Door de stichting van Museum Catharijneconvent (1976) als het nationaal museum voor de geschiedenis van de christelijke cultuur, is in Utrecht de belangrijkste collectie religieuze kunst van Nederland bijeengebracht.
De bijzondere verzameling schilderijen van het museum is in een periode van meer dan 150 jaar tot stand gekomen. De basis vormen de rijke collecties van het Bisschoppelijk Museum en het Oud Katholieke Museum, beide te Utrecht. Aan deze oude verzamelingen werden in het Catharijneconvent diverse collecties toegevoegd zoals die van de Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst. Door een deskundig verwervingsbeleid heeft het museum zijn schilderijenverzameling in de afgelopen jaren dusdanig kunnen verrijken, dat aan grote namen als Geertgen tot St.Jans, Pieter Saenredam en Frans Hals, die van Rembrandt van Rijn, Govert Flinck, Ferdinand Bol en Pieter Grebber konden worden toegevoegd.
Naast werken van deze bekende oude meesters zijn in deze catalogus ook schilderijen te vinden van belangrijke negentiende-en twintigste-eeuwse schilders onder wie Isaac Israëls, Otto van Rees en Albert Servaes. In totaal worden in deze publicatie meer dan 1200 devotiepanelen en bijbelstukken, spotschilderijen en portretten van kopstukken uit de Nederlandse kerkgeschiedenis gepresenteerd, vanaf ca 1250 tot 2001. Alle werken zijn afgebeeld.
Met het verschijnen van dit boek is een wens in vervulling gegaan die het museum sinds het in 1979 zijn poorten opende, heeft gekoesterd: goede informatie te verstrekken aan museumbezoekers en vakgenoten over de belangrijkste collectie religieuze schilderkunst van ons land.

De schilderijen van Museum Catharijneconvent (antiquariaat)

J. Dijkstra, P.P.W.M. Dirkse & A.E.A.M. Smits · alles van deze auteur 

€ 34.00

ISBN 9789040096617