menu
 winkelmandje 

De romantische ziel

Schilderkunst uit de Nederlandse en Russische romantiek

Terry van Druten

In het boek De romantische ziel. Schilderkunst uit de Nederlandse en Russische romantiek komen de belangrijkste Nederlandse en Russische kunstenaars uit de romantiek samen. Aan de hand van hoogtepunten uit de schilderijenverzamelingen van Teylers Museum, de Tretjakov Galerij en de Rademakers Collectie wordt de samenhang tussen de Russische en Nederlandse schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw in beeld gebracht.

De romantiek kenmerkt zich door een breed gevoel van verlangen naar een andere plaats en een andere tijd, naast een grote aandacht voor het intieme en persoonlijke. Dit romantische gevoel verbindt kunstenaars op indringende wijze met elkaar over de grenzen heen.
info van de uitgever
[Teylers Museum / nai010 Uitgevers, 2014]


NBD Biblion bespreking
Zeer goede catalogus van een tentoonstelling in het Haarlemse Teylers van relatief onbekende, maar interessante Russische schilderkunst uit de vroege negentiende eeuw in samenhang met het Nederlandse equivalent. Sinds circa 1980 is er weer aandacht voor de romantische en biedermeier schilderkunst. De tentoonstelling bevat een dertigtal schilderijen uit het vermaarde Moskouse Tretjakov-museum, een kleine twintig werken van Teylers, alsmede een tiental uit de Rademakerscollectie, alle ontstaan tussen 1800 en 1860, met de nadruk op de periode na 1830. Drie goed leesbare inleidingen (collectievorming in Nederland en Rusland, het ontstaan van Teylers en Rademakers-collectie, het ontstaan van de Tretjakov-collectie), helder commentaar bij de werken, en 44 kunstenaarsbiografieën completeren de fraaie catalogus met zijn talrijke, betrouwbare kleurillustraties. Bijzondere tentoonstelling omdat werk uit het Tretjakov, anders dan uit de Hermitage en het Russisch Staatsmuseum in St. Petersburg, zelden in Nederland te zien is. Naast bekendere namen als Ajvazóvski en Venetsiánov ook bij ons minder bekende maar zeer goede en boeiende Russische kunstenaars. Ook het Nederlandse deel bevat talrijke topstukken. Met literatuuropgave.

De romantische ziel

Schilderkunst uit de Nederlandse en Russische romantiek

Terry van Druten · alles van deze auteur 

€ 7.99

ISBN 9789462081260