menu
 winkelmandje 

De profeet

pastels van Juke Hudig bij het gedicht van Alexandr Poesjkin

Juke Hudig


Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin (1799-1837) wordt in zijn vaderland de zon van onze literatuur genoemd. Zijn positie als grondlegger en nadien nooit meer overtroffen hoogtepunt van de Russische literatuur is even onbetwistbaar als die van Dante in Italië of Shakespeare in Engeland.
Juke Hudig werd gegrepen door het gedicht ’De profeet’ van Poesjkin en heeft een reeks van 42 pastels gemaakt naar dit gedicht, waarin een inwijdingsritueel wordt verwoord, een pijnlijke en hardvochtige initiatie.

Het gedicht beschrijft een omkeringsproces van de uiterlijke naar de innerlijke mens, waarin de waarheid zich openbaart. Een dichter wordt in de woestijn door een serafijn tegengehouden. De engel geselt hem én bevrijdt hem op een onzachtzinnige wijze van alle leugenachtigheid en onzuiverheid die in hem is. Wanneer de dichter denkt dat hij sterft, spreekt God tot hem en wordt hij als profeet herboren. Gods woord zal hij verbreiden en het mensenhart ermee verzengen. In dit boek is de vertaling van het gedicht van Hans Boland, die het complete werk van Poesjkin in het Nederlands heeft vertaald en tevens de oorspronkelijke Russische tekst opgenomen.

[informatie van de uitgever]

De profeet

pastels van Juke Hudig bij het gedicht van Alexandr Poesjkin

Juke Hudig · alles van deze auteur 

€ 23.50

ISBN 9789062388288