menu
 winkelmandje 

De opstanding van de geest

De Rozenkruisers - Pasen als mysteriegebeuren

Rudolf Steiner

Voordrachten gehouden direkt na de kerstkonferentie van 1923. In zes grandioze lezingen neemt Steiner ons mee naar het weten van de mens omtrent de hiërarchieën in de 9de en 10de eeuw. En hij beschrijft hoe onderwijs in de mysteriën werd gegeven, vooral in de 12de eeuw. Hoe was de scholing van de rozenkruisers, hoe leerden zij over de ware verhouding van het wereldstelsel van Ptolemeüs en Copernicus? Wat is de samenhang van Christian Rosenkreutz met de omvorming van de materialistische natuurwetenschap?

In het tweede deel (vier voordrachten) volgt een beeldende beschrijving van hoe het eraan toeging in de oude, zogeheten 'heidense' mysteriën en hoe deze de grondslag vormden voor ons huidige paasfeest. Kenmerkend is het beleven van de samenwerking van zon en maan door de initiatie. Bij het begrip voor het ontstaan van de vrijheid neemt Steiner ons mee terug in de tijd, naar de mysteriën van Efese - Alexander en Aristoteles - en de brand van het Goetheanum. Ten slotte is de vraag: wat is een antroposofische paasstemming?


Uit het nawoord van Rob Otte:
”In deze voordrachten probeert Steiner duidelijk te maken dat er vanaf de aarde in de werelden van de geest verhalen zijn te vinden, opgetekende verhalen die ons vertellen wat er in bovenzinnelijke zin in onze werkelijkheid gebeurt en door de tijden heen is gebeurd.

Steiner blijkt een moderne kunstenaar die, terwijl hij de scheppingswereld voor ons karakteriseert en de namen van de hiërarchieën noemt, tegelijkertijd tekeningen in kleur maakt die de expressiviteit van zijn vertelling ondersteunen.”

Een vertaling van Rudolf Steiner Gesamtausgabe GA 233A

De opstanding van de geest

De Rozenkruisers - Pasen als mysteriegebeuren

Rudolf Steiner · alles van deze auteur 

€ 16.00

ISBN 9789072052742