menu
 winkelmandje 

De man die bomen plantte

Jean Giono

”Die man sprak weinig. Dat is gebruikelijk bij hen die eenzaam leven, maar je voelde dat hij zeker was van zichzelf en vol vertrouwen in zijn zelfverzekerdheid. Dat was merkwaardig in dat van alles beroofde land. Hij woonde niet in een hut maar in een echt stenen huis waaraan je heel goed af kon zien hoe zijn persoonlijke inspanningen de ruïne hersteld hadden die hij bij zijn komst daar moest hebben aangetroffen. Het dak was solide en waterdicht. De wind die ertegen blies maakte op de dakpannen het geluid van de zee op de stranden.”

'Wij had vastgesteld dat dit land ten onderging door gebrek aan bomen. Hij voegde eraan toe dat hij, omdat hij niets belangrijks te doen had, het besluit had genomen iets aan die stand van zaken te doen.”

DE MAN DIE BOMEN PLANTE is het verhaal van Elzéard Bouffier, die zich na het verlies van zijn gezin terugtrekt in een afgelegen en verlaten deel van de Provençe met wat schapen en een hond. Daar zet hij zich aan zijn levenswerk: het planten van honderdduizenden eikels. Terwijl de jaren vorderen, komt het land weer tot leven. Mensen keren terug vol levenslust, verwachting en blijdschap.

[Uitgeverij Jan van Arkel, 2008]


NBD|Biblion recensie
Een der mooiste verhalen van de Franse dichter en romanschrijver Giono (1895-1970). De titel spreekt voor zichzelf: temidden van een wereld die steeds sneller de ondergang tegemoet lijkt te gaan, is er één enkele man in de onherbergzame Franse hoogten die dóórgaat met bomen planten, oorlog of niet, tegen alle teleurstellingen in. En die man wint.
Het nawoord, waarin 'de geschiedenis' van dit verhaal wordt verteld (-eerst geschreven voor de Readers Digest maar afgewezen omdat het niet op waarheid berustte-, enz.) had achterwege kunnen blijven, evenals 'de tweede versie' van het einde die ook nog 'geschonken' wordt. Dit verhaal uit-één-stuk kan zonder één toelichting blijven: het blijft het mooist in onze herinnering als nooit aan de waarheid ervan wordt getwijfeld. Het is zó mooi dat het waarheid wórdt! Verzorgde, geïllustreerde uitgave.

De man die bomen plantte

Jean Giono · alles van deze auteur 

€ 14.95

ISBN 9789062244492