menu
 winkelmandje 

De glorie van Sint-Joris

Manfred Sellink e.a.

Deze tentoonstellingscatalogus illustreert de grote iconografische verscheidenheid van het thema van Sint-Joris en de draak via teksten en talrijke platen.
Sint-Joris wordt zowat overal in de christelijke wereld vereerd. Hij is het embleem van tal van Europese landen en regio's, waaronder Engeland, Portugal, Catalonië en Aragon. De polysemantische Sint-Joris was ook de patroonheilige van de gilden (ridders, wapensmeden, zadelmakers, landlieden, enz.), van allerhande ordes en van honderden Europese steden die zich onder zijn bescherming plaatsten. Dit mondde niet alleen uit in de talloze voorstellingen van de heilige die we in de grootste Europese kunstcollecties aantreffen, maar ook in de vele verwijzingen in volkstradities, die ook vandaag nog een immaterieel erfgoed vormen dat deze tentoonstelling wil belichten.
De draak en Sint-Joris zijn twee ficties die het tegen elkaar opnemen in een gevecht dat, ongeacht het tijdperk, kan worden uitgebeeld zonder naar een specifiek symbool te verwijzen. Zo kan het motief van Sint-Joris en van de draak zich blijven verspreiden en wijzigen, en aldus bewijst het dat het niet alleen het christelijke gedachtegoed kan uitdrukken, maar ook de uiteenlopende interpretaties die de kunstenaars en de mensen aan het thema geven.

info van de uitgever
[Mercator Fonds, 2015]

De glorie van Sint-Joris

Manfred Sellink e.a. · alles van deze auteur 

€ 19.90

ISBN 9789462300743