menu
 winkelmandje 

De feestelijke afscheidsweek van de Waldorfschool in maart 1938

Wilbert Lambrechts

Naar aanleiding van het jubileumjaar Waldorf 100 schenken we in dit boek aandacht aan de zeven jaar durende sluiting van de Waldorfschool van Stuttgart door het nationaal-socialistisch regime vanaf 1 april 1938. De school wilde zich niet aanpassen en was daarom een doorn in het oog van de nieuwe machthebbers.
De school, die er diep van overtuigd was dat deze sluiting de eeuwige kern van de Waldorfpedagogie niet kon raken en dat deze het 'regime' zou overleven, sloot haar werkzaamheden af met een grootse 'feestweek', waarin ook de herdenking van Rudolf Steiners sterfdag lag. Ze toonde een hele week een laatste maal haar zuiverste gezicht: met tonelen, met concerten, met ontmoetingsmogelijkheden en toespraken van grote diepte waarmee de leerlingen moed werd ingesproken.
Deze toespraken verschijnen nu voor het eerst vertaald, in dit boek. Zij brengen, als vrijwel geen andere teksten, een beeld van wat de diepste morele kern van deze pedagogie is.
Verder bevat het boek ook de voordracht die Karl Schubert hield ter herdenking van de sterfdag van Rudolf Steiner. Het was geen toeval dat ze precies hem hadden gevraagd om dit te doen. Omwille van zijn joodse achtergrond had hij al vroeg de school uit eigen beweging verlaten (om de school niet voor een onmogelijk dilemma te stellen).

info van de uitgever
[Via Libra, 2020]

De feestelijke afscheidsweek van de Waldorfschool in maart 1938

Wilbert Lambrechts · alles van deze auteur 

€ 14.00

ISBN 9789077611357