menu
 winkelmandje 

De dievegge en de gek

André Nuyens

Liefje Elberts groeit op in een schoolmeestersgezin in Benningbroek, een dorpje in de omgeving van Hoorn. Haar ouders zijn heel streng en gierig met als gevolg dat Liefje regelmatig voedsel en snoep pikt.

Op veertienjarige leeftijd gaat ze als dienstmeid werken bij boer Simon Oostwoud en zijn vrouw Magteld in Lambertschaag. Liefje dacht erop vooruit te gaan, maar haar nieuwe bazin is al even streng voor haar. De rijkdom waarmee de boerin graag pronkt wekt bij haar veel jaloezie op. Op de boerderij zet ze haar diefstallen voort. In haar diepste dromen hoopt ze ooit ook een deftige dame te worden.

Pieter Soetemondt heeft een vader die veel drinkt en door zijn dronkenschap zijn gezin in armoede stort. Dan sterft zijn vader. Pieter kan dit alles niet goed verwerken en belandt na enige tijd in het dolhuis in Haarlem. Na ongeveer een jaar besluit hij uit het dolhuis te ontsnappen. Dankzij zijn grote fantasie houdt hij zich in leven door middel van oplichterij.

Wanneer Pieter dreigt te verdrinken in een moeras in de buurt van Lambertschaag, wordt hij door Liefje gered. Later ontmoeten ze elkaar opnieuw tijdens de kermis in Hoorn.

De dievegge en de gek laat zien hoe twee jongeren, na een armoedige en ongelukkige jeugd, verliefd op elkaar worden en bezeten raken van de gedachte om rijk te worden.
(Uitgeverij Christofoor, 2006)

Bespreking uit AntroVista, maart 2007 van Corrian Hukema:
André Nuyens heeft een prachtig boek geschreven over dienstmeid Liefje Elberts en sjouwer Pieter Soetemondt. Het boek is meer dan een liefdesgeschiedenis rond 1700. Nuyens gooit het enorme ongenoegen van Liefje en Pieter tegenover het leven met rangen, standen en misstanden van die tijd erdoorheen. Zijn schrijfkunst is gigantisch. Als lezer brand je bijna je vingers aan het inlevingsvermogen van deze schrijver. Voor de jeugdige lezers is er allereerst de laag van ondeugende streken die de twee uithalen. Liefje pikt wel eens dingen van haar strenge boerin en Pieter verkoopt vooral luchtkastelen. De spanning is vaak om te snijden. Hoe deze jongeren tot dit gedrag komen beleven we ook mee. De dialogen tussen de personages en van de personages met zichzelf zijn heel doorleefd. Liefje beseft: 'Ik hoor toch niet tot de uitverkorenen. Dan kan ik beter hier op aarde een zo prettig mogelijk leven hebben'. Af en toe trekt ze een duur kledingstuk van de boerin aan en speelt de rol van deftige dame. Als geen ander beleven Liefje en Pieter dat je van armoede narigheid en ruzie krijgt. Luid verkondigen ze aan elkaar het leven…totdat een dienaar van de schout het erf opkomt…
Een boek waar ondanks alles een triomfkreet in klinkt.

[info van de uitgever]

De dievegge en de gek

André Nuyens · alles van deze auteur 

€ 5.00

ISBN 9789062388226