menu
 winkelmandje 

De bevroren blik

De fysiologische werking van het beeldscherm en de ontwikkeling van het kind

Rainer Patzlaff

tweedehands boek

Op basis van de nieuwste onderzoeken beschrijft de auteur de onbewust blijvende werkingen van het beeldscherm op de mens en de gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Het blijkt dat vooral de spraakontwikkeling vaak wordt verstoord. Hoe kunnen we de vrijheid en eigen-activiteit van onszelf en onze kinderen tegenover het beeldscherm versterken?

Met een voorwoord van Edmond Schoorel, kinderarts.

Dr. R. Patzlaff (1944) is leerkracht aan een Vrije School en oprichter van het Institut für Pedagogik, Sinnes- und Medienforschung (IPSUM) Stuttgart.

info van de uitgever

”... Dit boek is net zo actueel als de elektronische media zelf. Ieder mens moet vandaag de dag zelf leren hoe hij zich moet gedragen. Niet met de regels van de kerk, niet van de school, zelfs niet met de regels van zijn ouders. Hij moet leren zelfstandig te oordelen over goed en kwaad, over bewonderen en verafschuwen. Daarbij kunnen de beeldschermmedia een enorme hulp zijn. Niet omdat je dat voor de buis of het platte scherm kunt leren, integendeel. Maar wel omdat bijna alle kinderen merken dat ze innerlijk onrustig en verscheurd worden door de t.v. en de computer. Dat komt door de beelden, maar vooral door de fysiologische werking van het medium. Lees Patzlaff.

Als je als ouder een beetje oplet en ziet hoe je kroost achter het scherm vandaan komt, dan zie je: hier moet iets tegenover komen te staan. Ik moet iets bieden dat houvast geeft. Als ik eerlijk ben moet ik bekennen: de elektronische media zetten mijn opvoeding op scherp. Wat vind ik eigenlijk van mijn rol als opvoeder? Ben ik een voorbeeld of een randfiguur? Leg ik mijn kinderen mijn wil op door ze te beperken in hun ongebreidelde beeldschermwens? Ben ik een volger of een stuurder? Houd ik ervan dat mijn kinderen spelen of heb ik ze liever rustig voor het scherm?”

Edmond Schoorel, kinderarts, in het Voorwoord

Kamerling, 2005

De bevroren blik

De fysiologische werking van het beeldscherm en de ontwikkeling van het kind

Rainer Patzlaff · alles van deze auteur 

€ 14.00

ISBN 9080835234